Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

I u BiH upozorenje građanima i roditeljima zbog opasne igrice Plavi kit!

Preuzmite sliku

Policijska uprava Prijedor pozvala je danas zaposlene u školama i roditelje da se obrate policiji ako primijete bilo šta što ukazuje na to da djeca učestvuju u online igrici “Izazov plavog kita” koja žrtve navodi na autodestruktivne radnje.

– Riječ je o opasnoj igri koja se širi društvenim mrežama, koja navodno ima nekih 50 nivoa i destruktivnog je, a na kraju i suicidalnog karaktera. Ono po čemu se posebno može prepoznati učešće u jednoj takvoj igri jesu povrede na tijelu, odnosno crtanje crteža oštrim predmetom na koži – rekao je načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić na konferenciji za novinare, javlja Srna.

On je naveo da je Interpol obavijestio MUP Republike Srpske o ovoj pojavi, a MUP sve policijske uprave.

– Obavijestili smo sve policijske stanice da kontaktiraju škole, a apelujemo i na građane i roditelje, ako dođu da bilo kakvih saznanja u vezi s tim, da ih podijele sa policijom kako bismo preduzeli sve potrebne mere – poručio je Ivanić.

Online igrica “Plavi kit”, koja navodi djecu na samoubistvo, postala je top tema svjetskih medija posljednjih dana. Iako je tvorac ove igrice uhapšen, ona i dalje uzima danak među tinejdžerima, a hakerska grupa “Anonimusi” objavila je zabrinjavajuće informacije. “Anonimousi” su još prije nekoliko mjeseci upozorili na pošast zvanu “Plavi kit”, te objavili rat tvorcima ove igrice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,