Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

I pored protivljenja Bošnjaka počinju pripreme za proslavu Dana RS

Preuzmite sliku

U Banjoj Luci je za sutra najavljena prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu „Dana Republike Srpske“.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara ove godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

Stoga su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o „Danu RS-a“, koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

Razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina, ukoliko se u RS nastavi s obilježavanjem ovog datuma.

Za srpske političare iz RS-a obilježavanje 9. januara nije sporno.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: