Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

“I odmor i avantura” u Nacionalnom parku “Sutjeska”

Preuzmite sliku

Nacionalni park (NP) “Sutjeska” ovog ljeta ponudiće posjetiocima nove smještajne kapacitete od kampa na Tjentištu do luksuznih vila, uz raznovrsne sadržaje za sve generacije, a pored Banjaluke svoju ponodu prezentovaće i u drugim gradovina Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas su predstavnici najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini u prostorijama Privredne komore Republike Srpske promovisali turističku ponudu za predstavnike institucija i turističkih agencija, u okviru kampanje “I odmor i avantura”.

Mirjana Radović, rukovodilac sektora za razvoj i unapređenje u NP “Sutjeska”, rekla je da u objektima različitih kategorija “Sutjeska” raspolaže sa preko 300 ležajeva, u bungalovima, paviljonima, planinskim kolibama, hotelu “Mladost” i luksuznim vilama na Tjentištu.

 • “Sadžaji su prilagođeni svim uzrastima, počev od edukativnih programa, planinarskih tura ‘Kroz srce Perućice’, uspon na Maglić, najviši vrh u BiH, posjeta jezerima Zelengore... Tu su i kulturno-istorijske ture, obilazak memorijalnog kompleksa”, rekla je Radović.

  Iz ovog nacionalnog parka podsjetili su da je prošle godine obnovljen i pušten u funkciju Muzej Bitke na Sutjesci čiji izložbeni fundus čini preko 1.000 eksponata iz Drgog svjetskog rata i autentičnih predmeta iz ove bitke.

  Predstavnici NP istakli su da su svi objekti u programu dodjele vaučera koje građanima sa prebivalištem u RS-u koje dodjeljuje Vlada RS-a.

 • “Pozivam sve građane da iskoriste mogućnost i svoje vaučere iskoriste ovoga ljeta u NP ‘Sutjeska'”, kazala je ona i dodala da će aplikacija za bukiranje smještaja građanima biti dostupna od ponedjeljka.

  Planirano je da pored Banjaluke održe prezentacije u Sarajevu, Trebinju i Mostaru.

  Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, rekao je da postoji veliki broj sadržaja, a da i “pored toga što živimo ovdje još uvijek ne znamo šta to sve nudi NP ‘Sutjeska'”.

  U NP “Sutjeska” od sredine jula biće otvoren Centar za naučna istraživanja i ekologiju namjenjen za naučnike različitih disciplina, mlade istraživače, srednjoškolce i djecu. U okviru Centra predviđene su laboratorije za naučno-istraživački rad u biotehničkim naukama, turističko-izložbeni prostor te smještajne jedinice sa 46 ležaja. Rekonstrukcija i opremanje Centra realizovano je kroz projekat “Prekogranična mreža prirodnog naslijeđa” koji sufinansira Evropska unija u oviru IPA 2 kroz program prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje