Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

I Brčko bi međunarodni aerodrom: Prezentiran idejni projekt

Preuzmite sliku

Predstavnici konzorcija E-Grus d. o. o., Savaprojekt i Arhitekt Šmid iz Slovenije upriličili su danas u prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH prezentaciju idejnog projekta „Međunarodni aerodrom Brčko“.

Tokom prezentacije predstavljena je detaljna analiza poslovne inicijative koja uključuje ciljeve projekta, učinke koje bi imao za Brčko distrikt BiH, finansijske implikacije te analizu stanja u regiji što se tiče zračnog prometa i broja aerodroma.
Postavlja se pitanje treba li Brčkom aerodrom pored onog u Tuzli i drugim većim centrima u BiH.

„Mi želimo kargo, jer Brčko je poznato po transportnim trgovačkim putevima. Ovo je jedan od rijetkih gradova gdje je na istom mjestu željeznica, cesta i plovna rijeka. Još vam treba aerodrom“, kazao je doc. dr Saša Murtič, član slovenskog Konzorcija Egrus.

U prvoj fazi izgradnje bilo bi zaposleno oko hiljadu ljudi, a kasnije bi se taj broj povećavao.

“Distrikt neće uložiti ništa, a može dobiti investiciju vrijednu 400 miliona eura, što bi bila jedna od značajnijih investicija u BiH u zadnjih deset godina. S naše strane ćemo učiniti sve što je neophodno da dođe do realizacije ovog projekta“, poručio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta.

Preduslovi, koje traže investitori, su da Brčko distrikt pripremi zakonske odluke koje omogućavaju realizaciju projekta, a način na koji bi to bilo riješeno je stvar dogovora.

“Ima više načina za to. Moguća je koncesija, ugovor na neko vrijeme ali obično je u svijetu praksa da investitor investira u prostor i onda u roku od približno 30 godina to ostaje državi, lokalnoj zajednici i slično”, rekao je Murtič. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje