Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hutba reisa Kavazovića: Zbog društvenih mreža i serija smo se izgubili u fikcijama, prigrlimo porodicu

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u današnjoj hutbi koju je kazivao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, ukazao je na značaj očuvanja porodice koja je “mjesto i stanište iz kojega smo svi ponikli, a koje ovih nekoliko posljednjih decenija nemilosrdno uništavamo”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema instrukciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji, kao i u ostalim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, danas je organizirana samo uz prisustvo imama i članova džematskog odbora.

“U Svojoj beskrajnoj milosti, Uzvišeni je svemu dao ulogu i značenje na ovom svijetu. Mi se možemo pohvaliti da nas je odredio za najplemenitiju misiju. Nama je odredio i naredio da širimo dobro i mir u svom neposrednom okruženju i u svijetu. Naredio nam je da sve resurse koje imamo upotrijebimo za tu misiju. I da je nikada ne prekidamo: i u miru, i u ratu, i u vrijeme smutnje”, poručio je Kavazović i nastavio:

“Velika kur'anska istina nam kazuje da naše ljudsko biće počiva na dva stuba: onom fizičkom, materijalnom, i onom vrijednosnom, duhovnom. Bez jedne od njih čovjek je krnjav. Kur'an kaže: ‘Svaki je čovjek na gubitku, osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, i koji istinu i strpljenje jedni drugima preporučuju’. Zar nam nije u ovom kratkom poglavlju vrlo jasno osvijetlio put naše sreće i našeg uspjeha?”

S druge strane, podsjetio je Kavazović, “Uzvišeni nas i upozorava na ono loše što možemo sami sebi učiniti. Gubitak na koji Kur'an upozorava nije samo gubitak snaga od ovoga svijeta, već gubitak istinske snage čovjekove, gubitak vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom”.

“Vremenom smo mnoge granice, mnoge vrijednosti svoga bića pogazili, iz svoje obijesti, oholosti, pohlepe i samoobmane. Danas, duhovni Adem i Hava, koji se nalaze u nama, lutaju bespućima svijeta, bez pravca i cilja. Čovjek se pogubio, i dok ne obnovi duhovni poredak u sebi, zemaljskog mira i poretka neće biti. Jedna od velikih vrijednosti naših života je porodica. Ona je mjesto i stanište iz kojega smo svi ponikli, a koje ovih nekoliko posljednjih decenija nemilosrdno uništavamo, odajući se razuzdanom životu, nagonu za uživanjem i najnižim životinjskim strastima. Sve je manje sklopljenih brakova, a i oni koji su sklopljeni se sve teže održavaju. Sve je manje djece u našim porodicama, a razlog je banalan: ne želimo podnositi tegobe njihovog odrastanja, kao da je naše odrastanje našim roditeljima bilo lagahno i bez poteškoća”, rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović je dodao da “kao muslimani, dužni smo tražiti lijeka za svoj hal, tamo gdje ga možemo naći. Taj lijek je u našim knjigama, u Kur'anu i u knjigama o postupcima Muhammeda, a.s. Njih moramo iznova čitati i tumačiti, kako bismo ponovo došli na stazu i pravac kojim možemo doći do našeg spasa.”

Ono što možemo naučiti čitajući Kur'an-i-Kerim, kako je rekao, jeste to da Allah porodicu oslovljava riječju “bejt”, što doslovno znači „kuća“.

“Kada Kur'an upotrebljava izraz bejt za kuću, to nije slučajno. Jer, u Kur'anu, kao i u postojanju svijeta, nema ništa slučajno. Bejt je kuća, dom. Bejt je porodica, koju čine roditelji, djeca, unuci i unuke. To je stanište koje krasi međusobna ljubav, sloga i solidarnost. Bejt je sigurnost, uzajamna briga za potomstvo i ta obaveza je podjednako raspoređena i na muškarca i na ženu. Za propast porodice, nikada nije krivica samo na jednoj strani, ma kako o tome mi sudili. Da li je naša kuća, naš bejt, onakva kako je Kur'an oslikava ili je i to tek puka građevina, unutar koje se odvija hladan život, bez ljepote i ljubavi, pun stresa, nervoze i galame, ili, ne daj Bože, nasilja, fizičkog ili mentalnog? Hoću da vjerujem da je bejt svakoga od nas mjesto ljubavi i milosti. Hoću da vjerujem u to, jer oni koji se Boga boje, bilo da su muškarci ili žene, neće sebi dozvoliti da postupe drugačije od onoga što im On zapovijeda. Učinit će sve da jedni drugima olakšaju. I onda, kada nema izgleda da se kuća održi, postupit će čovječno. Kuća u kojoj ne vlada ljubav je kuća grubosti, svađa i svakovrsnih problema. To je kuća u kojoj se ne poštuje Božija riječ, jer ne postoji nikakav ljudski autoritet koji je može zaštititi ukoliko se u njoj ne poštuje Božija riječ i sunnet Allahovog Poslanika. Zato, unesimo u svoje kuće svjetlo vjere, pa će nam se i ljubav ukazati kao Božije spasenje. Odvojimo dio vremena za namaz, zajednički objed i razgovor” Ostavimo te društvene mreže i serije na televiziji, koje smo tako strasno prigrlili da smo se izgubili u fikcijama, gibetu i ogovaranju”, rekao je Kavazović i zaključio:

“Zagrlimo svoju porodicu, razgovarajmo sa svojom djecom i svojim roditeljima. Ne dozvolimo da fikcija i mahala preko serija i interneta uđu u našu porodicu. Uništit će je! Ako to dozvolimo, predali smo je lošem i nepouzdanom čuvaru. Porodicu moramo štititi od drugih, ali i od samih nas. Molim vas, braćo i sestre, ne činimo nasilje jedni drugima. Pogotovo to ne činimo svojim porodicama. Nemojmo zaboraviti da je ovaj svijet ahiretska njiva i nemojmo sijati na njoj nasilje, jer ćemo ubirati gorke plodove. Čuvajmo ljubav i slogu u svojoj porodici i u svom džematu. Dok to dvoje bude snažno, bit će snažan i naš narod.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,