Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hurtići u Doboju napravili tropski raj, ove godine jest će banane iz svoje bašte

Preuzmite sliku

Porodica Hurtić iz Grapske kod Doboja uskoro će prvi put ubrati domaće banane. Poslije pet-šest godina, stablo ove tropske biljke konačno je formiralo plod. Pored banana Hurtići uzgajaju i druge vrste egzotičnog voća neubičajenog za naše podneblje.

Bananu, kako kažu, svako jutro zaliju s najmanje 40 litara vode. Potrebno je mnogo brige o ovoj tropskoj biljci, posebno zimi, kada ju treba zaštititi, jer su joj najveći neprijatelj niske temperature. Na kraju, dugogodišnji trud se isplatio.

 • “Banani treba pet-šest godina kako bi formirala plod. Poslije pet godina je uspjela, mislim da bismo do septembra mogli da je beremo. Svako mi kaže kako je ovo fotomontaža, a evo, uvjerili ste se da nije. Drvo banane nema korijen, nego kao jedno veliko okruglo sjeme”, izjavio je Hasan Hurtić iz Grapske, javlja RTV Doboj.

  Dvorište Hurtića pravi je mali tropski raj. Banani prave društvo limun, mandarina, avokado, hurme i smokve, a od ove godine i rijetko cvijeće indijski jorgovan. Sa drveta mandarine ubrali su samo jedan plod. I nju,kao i bananu, treba često zalivati. Prvi put ove godine rodio im je i limun. Sa dva drveta limuna ubrali su dosta žutih plodova.

 • “Od svih vrsta voća koje uzgajamo limun mi je najdraži. Najviše ga upotrebljavam za kolače. Cijelu zimu brali smo limun za naše potebe. Cvijet limuna ima prelijep miris”, kaže Samira Hurtić.

  Ideja da gaje egzotično voće u dvorištu potekla je od starijih Hurtića. Najstarija članica ove porodice je upravo zasijala avokado. Sjeme je donijela čak iz Švedske.

 • “Posijala sam dvije sjemenke avokada. Dva mejseca kasnije je niklo. Jednu smo uspjeli sačuvati, sad je trebamo kalemiti”, kaže Ruveda Hurtić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,