Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski sabor: Hrvatska ne podržava stvaranje trećeg entiteta u BiH!

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je u posjetu delegaciju Hrvatskog sabora koju je predvodio predsjednik Sabora Božo Petrov, javlja Tuzlanski.ba.

Na početku sastanka, predsjedavajući Zvizdić je čestitao predsjedniku Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Petrova s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio na prijenosu znanja i iskustva u oblasti  evropskih integracija. Rekao je da evropska i evroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja  važnu sponu u bilateralnim odnosima s Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Sabora Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina  ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope. Razgovarali su  i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljnjem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. (Tuzlanski.ba)

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje