Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski ministar: Diplome sa Sveučilišta u Mostaru bit će priznate u cijeloj EU

Preuzmite sliku

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuks najavio je da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru, čime bi diplome s ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i cijeloj Evropskoj uniji.

“Jedan od prvih koraka koji će slijediti jest akreditiranje sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za nauku i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Evropske unije”, rekao je Fuks danas u Mostaru.

On se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te posjetio Sveučilište u Mostaru, gdje je razgovarao s rektorom Zoranom Tomićem.

Ministar Fuks je ocijenio kako je proces akreditiranja visokoškolske ustanove jako zahtjevan te da će možda biti potrebno ispraviti pojedine segmente administrativnog i akademskog djelovanja.

“Ja sam siguran da će taj proces ići u dobrom smjeru i razmjerno brzo”, istaknuo je ministar nauke i obrazovanja.

Najavio je nastavak potpore i pri reformi obrazovnog sistema  u BiH navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi koje se provode uz značajnu potporu iz fondova Evropske unije.

Ministar Fuks ocijenio je iznimno značajnim što je BiH dobila kandidacijski status za članstvo u Evropskoj uniji navodeći to kao veliku mogućnost za korištenje dodatnih financijskih sredstava iz fondova EU.

“Čitav sistem Sveučilišta u Mostaru se sada može dodatno unaprijediti i poći naprijed ulazeći u alijansu evropskih sveučilišta što je trend iz Brisela”, kazao je.

Čović je rekao da je s ministrom Fuchsom razgovarao o održavanju znanstvenog skupa, koji se redovno na proljeće održava u Neumu, a ove će godine biti posvećen znanosti i njezinom utjecaju u integracijskim procesima s EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje