Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski graničari na GP Doljani deteljno pregledaju automobile i pretresaju stvari (FOTO)

Preuzmite sliku

Granični prelaz Doljani između Hrvatske i BiH u blizini Čapljine jedan je od najprometnijih ovih dana, a zadržavanja su u intervalima od jedan do dva sata.

Veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja regiona preko ovog graničnog prelaza odlazi na jadransku obalu susjedne Hrvatske. Vozačima koji putuju prema Makarskoj rivijeri preporučuje se  da koriste granične prelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje gdje su zadržavanja znatno kraća.

  • doljani-granica-pretres
  • U odnosu na protekle godine, kontrola na ovom graničnom prelazu je znatno rigoroznija. Putnici se zaustavljaju nakon čega granična policija Hrvatske vrši detaljan pregled automobila i stvari. Proteklog vikenda na Makarskoj rivijeri vikend su provela i četiri Tuzlaka koja za Tuzlanski.ba prenose svoja iskustva sa GP Doljani:

  • doljani-granica-pretres1
  • – Na more smo se uputili u četvrtak u kasnim popodnevnim satima tako da smo graničnom prelazu Doljani bili oko ponoći. U tom periodu nije bilo gužve, nakon pasoške kontrole zamoljeni smo automobil parkirati u stranu, ugasiti ga i sačekati kontrolu. Nedugo nakon toga, 3-4 pripadnika granične policije su nas zamolili da napustimo vozilo nakon čega je uslijedio detaljan pregled automobila, sjedišta, gepeka… Dok je trajao pregled automobila jedan po jedan smo sa svojim stvarima/torbama odlazili u obližnju kućicu za preglede, gdje je graničar svakome pojedinačno pregledao lične stvari i torbice uz neizostavne upite da li sa sobom posjedujemo alkohol, drogu ili druge nedozvoljene supstance, razlog putovanja, čime se bavimo i sl. Pregled je trajao oko 20 minuta, ističu Tuzlaci koji su protekli vikend proveli na Makarskoj rivijeri te dodaju kako su primjetili da su i druga vozila bila podložna jednakim kontrolama. Identične prizore zabilježili su i u povratku kući (nedjelja), te iste uspjeli zabilježiti.

    doljani-granica-pretres2

    Detaljna kontrola automobila i putnika sigurno je još jedan razlog zbog čega će čekanje na ovom graničnom prelazu u narednim danima biti sve duže. Dok čekaju u koloni, brojni vozači se pitaju zašto se na ovom graničnom prelazu ne izgrade dvije trake, kako bi gužve bile znatno manje. Podsjećamo, granični prelazi Zaton Doli i Klek između Hrvatske  i Bosne i Hercegovine imaju po pet ulaznih i izlaznih traka a promet vozila nije ni približan onom koji bilježi granični prelaz Doljani. (Tuzlanski.ba)

  • doljani-granica-pretres3
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje