Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska raspisala nalog za hapšenje Zdravka Mamića, ali ga zakon u BiH štiti

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački ured Interpola zaprimio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamovog dužnosnika i prvostepeno osuđenog Zdravka Mamića, prema potjernici, tvrde hrvatski mediji.

Navodno, Mamić će biti priveden u Sud BiH kako bi se izjasnio o tome ima li bh. državljanstvo, te da li se protivi izručenju u Hrvatsku, prenosi Index.hr.

Ipak, vrlo vjerovatno, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer ga štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima prema kojem državljanin BiH ne može biti izručen drugoj zemlji izuzev ako ne postoji bilateralni ugovor o izručenju.

BiH i Hrvatska imaju taj ugovor, ali on datira od 2012. i ne važi za krivična djela počinjena ranije, a budući da se Mamić tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, ne postoje elementi za izručenje.

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem.

Za područje Evropske unije izdan je evropski nalog za hapšenje.

Takav nalog raspisan je nakon što je Mamić pred ovim sudom osuđen na 6,5 godina, nepravomoćno, zbog finansijskih malverzacija u Dinamu, sklonio se u Međugorje s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo.

I Hrvatska policija je, podsjetimo, na svojim stranicama objavila potjernicu za Mamićem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,