Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska namjerava da proda imovinu BiH vrijednu 10 milijardi maraka

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina mogla bi da ostane bez imovine u Hrvatskoj, koja se procjenjuje na oko 10 milijardi maraka, među kojom su vrijedni hoteli i odmarališta koja su nekada gradile velike kompanije.

Naime, hrvatski Sabor usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom, čime ta država imovinu BiH može dati pod koncesiju, što dalje otvara vrata prodaji tih nekretnina.

Član 71. zakona kaže da Republika Hrvatska nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske može dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom konkursu, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinsko – pravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja.

Za ovaj zakon u hrvatskom Saboru glasao je i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS BiH. Pokušali smo da dobijemo komentar od Ljubića, ali nije odgovarao na naše pozive, piše Srpskainfo.com.

Podsjećamo, ugovor između zemalja o uređenju imovinsko pravnih odnosa nije zaključen, iako je bilo nekoliko pokušaja.

“Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se tokom februara u Zagrebu s ministrom državne imovine Hrvatske Goranom Marićem, a tema sastanka bila je sukcesija imovine. Uprkos naporima Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišem nivou, uspjeh je izostao”, saopštili su iz Ministarstva pravde BiH.

Bosna i Hercegovina nikada nije zaštitila svoju imovinu, a čak nema ni popisa koje sve nekretnine država, odnosno svi nivoi vlasti i kompanije, imaju u Hrvatskoj.

Kako se ranije pominjalo, vrijednost nekretnina je oko 10 milijardi KM, a to su dvije luke: Ploče – naftni terminal i Šibenik, koju je izgradio Šipad. Među vrijednim nekretninama BiH ima brojna radnička odmarališta, vile na jadranskoj obali i stanove.

Pomoćnik ministra finansija BiH Zenit Kelić izjavio je da BiH posjeduje samo spisak imovine koja je bila u vlasništvu institucija nekadašnje SR BiH.

“Što se tiče imovine preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, ne postoji jedinstven spisak te imovine, kao ni precizna vrijednost. Pokušali smo da napravimo ovaj spisak, ali nam entiteti nisu dostavili sve podatke. Osim toga, FBiH i RS su na različite načine obračunavali vrijednosti te imovine, tako da ne postoji ni preciznija procjena koliko je imovina vrijedna”, pojasnio je Kelić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,