Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska na moru zapošljava i pomaže “stalne sezonce”, ali ne one iz BiH i regije

Preuzmite sliku

Hrvatska se kao i i pojedine zemlje Evropske unije suočava sa nedostatkom radne snage na primorju, u jeku turističke sezone.

Odnedavno je za tamošnji turizam problem i smanjenje broja radnika koji dolaze iz BiH, a koji radije odlaze raditi u zapadne zemlje.

U proteklim godinama pojedini radnici iz BiH žalili su se na loš tretman i male plate na hrvatskom primorju, a da radnici iz BiH i regije nisu tretirani na isti način u Hrvatskoj kao građani te zemlje i građani zemalja EU, potvrđuje i jedna mjera aktivne politike zapošljavanja pod nazivom „Stalni sezonac“.

Naime, kako bi privukli radnike na svoje primorje, vlasti u Hrvatskoj su odredile da radnici mogu biti sezonci na duže staze, objavio je portal Fokus.ba.

Ova mjera podrazumijeva isplatu novčane pomoći stalnom sezoncu, a poslodavcima dijela troška produženog penzijskog osiguranja u razdoblju kada stalni sezonci ne rade te su prijavljeni na produženo penzijsko osiguranje u najdužem trajanju od šest mjeseci između dvije sezone.

No, stalni sezonci ne mogu biti radnici iz BiH i regije, potvrđeno je za Fokus.ba u Zavodu za zapošljavanje Hrvatske.

„U mjeru stalni sezonac mogu biti uključeni hrvatski državljani i državljani EU pod uvjetom da kandidat i poslodavac ispunjavaju sve kriterije predviđene za navedenu mjeru“, naveli su iz ovog zavoda za Fokus.ba.

Dodali su da se ovom mjerom poslodavcima osigurava kvalitetna radna snaga u sezoni, a stalnim sezoncima pruža podrška u dijelu godine kada ne rade.

Ističu i da se potražnja za sezonskim radnicima evidentira tokom svih 12 mjeseci u godini, a tradicionalno ona je najveća tokom proljetnih i ljetnih mjeseci, a što je slučaj i ove godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,