Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvati prave blok protiv HDZ-a jer znaju da će izbora biti bez novog izbornog zakona?

Preuzmite sliku

Za opće izbore 2022. godine niz stranaka bi mogao nastupiti u zajedničkoj koalciji. Riječ je o takozvanom hercegbosanskom anti hdz bloku.

O čemu se tu, zapravo, radi? Niz manjih stranaka s hrvatskim predznakom, a koje se nisu kompromitirale u vladama poput one platforme, nezadovoljni su politikom HDZ-a BiH.

Ta politika je, kako kažu neformalno za Bild.ba, premekana i ne radi dovoljno na promjenama izbornog zakona BiH koji bi Hrvatima omogućio jednaka prava kakva imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Predvodnici takvog bloka, kažu, za sada ne žele davati službene informacije, ali su voljni razgovarati međusobno.

Jedan od lidera hrvatskih oporbenih stranaka u BiH, izjavio je nedavno za Bild.ba, pod uvjetom anonimnosti, kako će “ovih dana pričati s Ilijom (Cvitanovićem, liderom HDZ-a 1990) a možda i sa Slavenom (Ragužem – HRS) oko nastupa na izborima dogodine”.

– Ja bih osobno volio da izbora ne bude ako ne bude Izbornog zakona. A njega neće biti, a izbora će, nažalost, biti i mi ćemo na nje ići. Ako HDZ BiH ima obraz ići na njih, zašto ne bi i mi išli. Mi koji nismo bili u mogućnosti mijenjati Izborni zakon dok HDZ BiH jest – kaže on za Bild.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,