Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

HRT prikazao snimak nikad objavljenog intervjua s Mešom Selimovićem (VIDEO)

Odjavljujući svoju emisiju “Nedjeljom u dva” na HRT-u, u kojoj je gostovao neurohirurg Josip Paladino, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca Mešom Selimovićem koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a.

“Više cijenim pisanu riječ uopće, nego svoju”, riječi su kojima započinje snimak intervjua s Mešom Selimovićem.

“Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Čovjek se obnažuje i uvijek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspjehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazrio za ‘Derviša’ i oslobodio sam se straha jer čovjek osjeća strah pišući, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura vlastitih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo. Tek kad čovjek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na vidjelo zabranjenih osjećanja, potisnutih osjećanja, onda može da dođe do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca”, rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu s Ivom Andrićem te njihovim različitim pogledima na ulogu i angažiranost pisca u društvu.

Jedan od najvećih bh. pisaca, književnik čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine. Mehmedalija Meša Selimović rodio se u Tuzli; preminuo je 11. jula 1982. a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Snimak intervjua možete pogledati od 51:44 minute.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje