Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Holandski vojnici nisu željeli doći: Na suđenju za genocid u Srebrenici uloženi transkripti iz Haga

Preuzmite sliku

Državno tužilaštvo je na suđenju za genocid u Srebrenici dostavilo transkripte iskaza četiri vojnika i oficira Holandskog bataljona UNPROFOR-a u tadašnjoj zaštićenoj zoni a koji su korišteni pred Tribunalom u Haagu na suđenjima Vujadinu Popoviću i Radislavu Krstiću.

Za genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici, Radislav Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na 35 godina zatvora, dok je Vujadin Popović, bivši načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a, u Haagu osuđen na doživotni zatvor.

Transkripti s haških procesa uloženi su kao dokaz nakon što se holandski vojnici Johanes Ruten, Rone Vegen, Paul Van Duin i Robert Franken nisu željeli pojaviti pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno
premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Odbrana prvooptuženog Josipovića uložila je prigovor na transkripte, jer, kako je rekao advokat Miloš Perić, Odbrani nije omogućeno da ispita svjedoke.

Suđenje se nastavlja 3. jula, javlja BIRN BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje