Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Holandija i Srebreničani ulažu žalbu Vrhovnom sudu

Preuzmite sliku

Advokati Marco Gerritsen i Semir Guzin kažu da nisu iznenađeni da su holandske vlasti odlučile podnijeti žalbu Vrhovnom sudu tražeći da se ukine presuda prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Gerritsen i Guzin kažu da Holandija “od samog početka negira bilo kakvu odgovornost za smrt preko 7.000 dječaka i muškaraca iz Srebrenice”, zbog čega žalba Vrhovnom sudu nije neobična, javlja BIRN.

“Taj njihov stav se nije promijenio od momenta kada smo podnijeli prvu tužbu 2007. godine”, kaže Gerritsen za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako prenose mediji, holandska vlada je tražila od Vrhovnog suda te zemlje da poništi presudu iz 2014. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 ljudi ubijenih u Srebrenici 1995. godine. Holandija je, prema toj presudi, dužna isplatiti 30 posto odštete porodicama žrtava.

Guzin dodaje da ova žalba nije neočekivana, kao i da je riječ o identičnoj pravnoj stvari kao i u predmetu Hasana Nuhanovića, u kome je presuđena odšteta porodicama žrtava.

“U tom predmetu je bilo četiri-pet tužitelja, a ovdje je 7.000 i to je zato – čista matematika i računica, bez stručnog i pravnog obrazloženja. Dakle, odšteta od 100 posto treba biti isplaćena svima – i onima unutar i onima koji su bili izvan baze, a Holandija smatra da ne treba ništa”, pojašnjava Guzin.

Gerritsen također otkriva da će i on podnijeti apelaciju Vrhovnom sudu tražeći da holandske vlasti budu proglašene krivim za “mnogo veću grupu od oko 350 ubijenih dječaka i muškaraca”.

“Zbog instrukcija holandskih vlasti – čak prije pada Srebrenice – da je sigurnost njihovih vojnika najveći prioritet, jedinice ‘Dutchbata’ nisu ispunile svoje obaveze i naređenja Ujedinjenih nacija da zaštite civile. Umjesto toga, ‘Dutchbatove’ jedinice su evakuisane po naređenju Holandije. Važno je napomenuti da holandski vojnici nisu ni izvijestili UN o strašnim kršenjima ljudskih prava koja su vidjeli, tako da je naš stav da je Holandija kriva za smrt hiljada mškaraca i dječaka koji su se nalazili u enklavi”, kaže Gerritsen.

Srebreničanka Hajra Ćatić u ime porodica žrtava kaže da će nastaviti da se bori za pravdu.

“Naše je da se nadamo. I naši će advokati uložiti žalbu. Smatram Holandiju odgovornom i za ono što je bilo unutar, van baze, kao i u šumi”, ističe Ćatić, dodajući da nikakav novac ne može da joj vrati sina i druge članove porodice.

Hasan Nuhanović kaže da je i on prošao proces na Vrhovnom sudu, koji je odbio žalbu holandske vlade u njegovom slučaju.

“U međuvremenu je isplaćena odšteta”, napominje Nuhanović i dodaje da je svoju dokumentaciju, kao i materijalne dokaze, ustupio majkama Srebrenice i njihovim advokatima u nadi da će i njihova konačna presuda biti u korist porodica žrtava.

U septembru 2013. Vrhovni sud je po tužbi Hasana Nuhanovića donio presudu po kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,