Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li u BiH doći lijekovi za oboljelje od koronavirusa?

Preuzmite sliku

Pfizerov Paxlovid, ili Merck-Ridgeback-ov Molnupiravir, prve su proizvedene antikovid tablete.

Dostupna ispitivanja pokazala su da smanjuju hospitalizaciju i smrtnost za približno do 89% i to u slučaju Fajzerovog lijeka. Pilule se daju na samom početku zaraze, a predviđeno je da one budu dostupne i u kućnom liječenju.

Početkom decembra održan je on-line sastanak predstavnika Pfizera sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH kao i predstavnicima zdravstvenih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na temu nabavke antivirusnog lijeka, Pfizer inhibitor proteaze.

Sastanak je uslijedio jer je u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji je uspostavljen od strane Evropske komisije, kojem je pristupila i Bosna i Hercegovina 09. aprila 2020. godine, i koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, Bosni i Hercegovini ponuđena nabavka antivirusne terapije Pfizer proizvođača.

U toku sastanka, predstavnici Pfizera su predstavili način djelovanja lijeka koji je primarno vezan za sprečavanje SARS-COV2 viralne replikacije virusa te saopštili da se dozvola očekuje u martu, najkasnije u maju 2022. godine uz konstataciju da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ima kraći rok dostavljanja u odnosu na Evropsku agenciju za lijekove (EMA).

Predstavnici BiH su potvrdili spremnost ravnopravnom pristupu lijeku na način da će konačne potrebe BiH će biti revidirane, u odnosu na prethodno iskazane potrebe za neobavezujućom kupovinom, uz napomenu da terapija ovim lijekom neće predstavljati zamjenu vakcini.

Održani sastanak predstavlja samo početni u nizu do konačne odluke koju će donijeti nadležne zdravstvene institucije Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Srbija je potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije „Pfizer“ za distribuciju njihovog eksprerimentalnog lijeka protiv korona virusa. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje