Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hoće li u BiH biti legalizovan kanabis u medicinske svrhe? (VIDEO)

Različiti oblici karcinoma, depresija, AIDS, multipla skleroza – samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis. U mnogim zemljama svijeta indijska konoplja je legalizovana u medicinske svrhe.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi indijske konoplje, no u našoj zemlji, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – ove lijekove nabavljaju ilegalno.

Prema našem zakonu o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, indijska konoplja se nalazi na listi zabranjenih droga. Samim tim, uvoz za sada nije dozvoljen, osim u određenoj koncentraciji u industrijske svrhe“, objašnjava Nataša Grubiša, v.d. direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Ono što struka želi jeste da se stavi to pod kontrolu – kontrola uvoza, pripreme, propisivača. Sada imamo situaciju da to uzimaju i oni kojima treba i kojima ne treba“, kaže Bilsana Šahman, iz Komore magistara farmacije FBiH.

Određeni broj ljekara još je oprezan kada je u pitanju legalizacija kanabisa.

Svako sredstvo mora da prođe određene faze ispitivanja – da se znaju mehanizam djelovanja i efekti koji se postižu, eventualno kontraindikacije, nuspojave“, ističe Mirko Sovilj, direktor bolnice Dr. Mladen Stojanović u Prijedoru.

Inicijativa o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe uskoro bi trebala biti razmatrana u Vijeću ministara BiH.

Kako je kazao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, uputili su inicijativu Komisiji za droge da na prvoj svojoj narednoj sjednici stavi ovo pitanje kao prioritetno – na osnovu toga će se vidjeti u kom pravcu će ići izmjene i dopune zakona od entitetskog do državnog nivoa.

Slovenija je početkom godine legalizovala upotrebu kanabisa u medicinske svrhe dok je Hrvatska to učinila prije nekoliko dana.

Tim putem trebala bi ići i naša zemlja jer će se na taj način pomoći bolesnim sugrađanima, a i njihov novac će biti usmjeren u državni budžet. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje