Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li se TE Banovići graditi prije nego blok 7 u Tuzli?

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je prethodnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za projekt izgradnje termoelektrane Banovići-Blok 1, čiji je investitor Rudnik mrkog uglja Banovići.

Poslanici su usvojili zaključak da Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i RMU Banovići u ime Federacije BiH okončaju sve aktivnosti na zaključivanju potrebnih ugovora, i o tome informiraju Parlament FBiH.

Izgradnja bloka 350 MW u Banovićima je investicija vrijedna oko 520 miliona eura.

S obzirom da aktivnosti oko izgradnje Bloka 1 TE Banovići teku ubrzanim tokom, mogle bi se obistiniti najave da bi izgradnja ovog termoeenergetskog objekta mogla početi prije nego realizacija projekta Bloka 7 TE Tuzla.

Pripreme za izgradnju bloka 7 traju predugo, već šest godina, a nakon što su neke političke stranke krajem prošle godine zatražile reviziju projekta zbog mišljenja da je cijena od 722.3 mil. eura previsoka, ova investicija tapka u mjestu.

Upravo pojedini poslanici Predstavničkog doma osvrnuli su se juče i na gradnju Bloka 7 TE Tuzla istakavši da je ona prioritetna i da je potrebna sjednica o stanju i perspektivama elektroenergetskog sektora u FBiH. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje