Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li ostaci prvog pilota Armije RBiH Samira Beganovića biti vraćeni BiH?

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je sastanak sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Sarajevu Serhiiom Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina koji je poginuo prije 26 godina.

Turković je inicirala sastanak kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera oboren ukrajinski avion, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot. Ministrica Turković je informisala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Tokom sastanka je razgovarano i o drugim važnim pitanjima između dvije države. Istaknuto je da je Ukrajina zainteresovana za razvoj i unapređenje odnosa, te dodao da su mir i stabilnost vrlo važni za ovu zemlju. Na sastanku se razgovaralo o sporazumima o turizmu i liberalizaciji viznog režima, na koje Ukrajina čeka odgovor od Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno povećati bilateralne odnose i kontakte između dvije zemlje, te u budućnosti upriličiti uzajamne posjete ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje