Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hitno riješiti problem rada nelegalnih parkinga u blizini tuzlanskog aerodroma

Preuzmite sliku

Nelegalno parkiranje automobila u blizini Međunarodnog aerodroma Tuzla otežava pristup i ugrožava funkcionisanje tuzlanske zračne luke, te je nužno što prije riješiti ovaj problem, istaknuto je na današnjem sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, Međunarodnog aerodroma Tuzla, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Općine Živinice.

Ranije dogovorene mjere u cilju rješavanja ovog problema do sada nisu dale željeni efekat, a stanje sa nelegalnim parkinzima se iz dana u dan pogoršava.

– Osim što predstavljaju svojevrsno ruglo, tzv. divlji parkinzi u neposrednoj blizini Aerodroma, su i sigurnosna prijetnja prema avijacijskim standardima, a kako njihov broj raste tako se i Međunarodni aerodrom Tuzla udaljava od standarda koje mora zadovoljavati, ukoliko se želi svrstati u rang aerodroma koji privlače ozbiljnu klijentelu. Istovremeno nelegalni parkinzi ugrožavaju i sigurnost svih učesnika u saobraćaju na ovoj dionici – rekao je direktor Aerodroma Rifet Karasalihović.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tvrde da redovno izvršavaju sve zakonske obaveze iz svoje nadležnosti.

– Mogu vam reći da smo na svaku prijavu koja je podnesena po ovom osnovu izašli, izvršili inspekcijski nadzor i poduzeli mjere. Također mi smo poduzeli i određene prekršajne postupke koji su na sudu koji se vode protiv lica koja nelegalno iznajmljuju parking prostor u blizini Aerodroma – kazao je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK Muhamed Šadić.

Pa ipak, počinioci se uporno ponovo zatiču u prekršaju. Ovog problema svjesni su i u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja.

– Dešava nam se da svoj posao odrade sve institucije ali se dogodi da se nastavi sa nelegalnim radom – ističe Mirsad Gluhić, ministar trgovine turizma i saobraćaja TK.

Svoj dio posla odradila je i Direkcija regionalnih cesta koja se na jednom od prethodnih sastanaka obavezala da uradi znakove na dužini od 800 metara oko Tuzlanskog aerodroma.

– Imajući u vidu sve do sada urađeno zaključili smo da sve institucije sistemski moraju pristupiti rješavanju ovog problema. Zato smo danas okupili predstavnike svih relevantne organa i ustanova, te smo precizirali redoslijed koraka. Aerodrom će već sutra uputiti zahtjeve za postupanje općinske službe za imovinsko pravne i geodetske poslove koja treba izvršiti razgraničenje između imovine i zemljišta kojima upravljaju Aerodrom i Uprava za indirektno oporezivanje i privatne imovine građana. Također, Aerodrom će pokrenuti proceduru za izmještanje kapije Međunarodnog aerodroma u Tuzli cca. 50m unaprijed na ovom putnom pravcu. S druge strane općinske i kantonalne inspekcijske službe će pojačati svoj nadzor na ovom lokalitetu, a i službenici policije će striktnije nadgledati poštivanje postavljene horizontalne i vertikalne signalizacije. Uz sve navedeno, jedna od mjera će biti i ta da Direkcija regionalnih cesta, koja upravlja ovom dionicom puta, u narednim danima sagleda legalnost svih postavljenih priključaka na ovoj dionici puta, te da ukloni sve one priključke koji budu nelegalno postavljeni – zaključio je premijer Suljkanović.

Svi nadležni jedinstveni su u stavu da ostanu istrajni u nastojanju da se situacija sa ilegalnim parkinzima riješi na najbolji mogući način, a sve kako se ne bi doveo u pitanje dalji rad i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,