Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijski pozorišni spektakl ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ 7. i 8. jula

Preuzmite sliku

Kako je kazao režiser predstave Dino Mustafić, rijetke su prilike kada na našim pozornicama imamo priliku gledati predstave koje se dotiču naše daleke prošlosti, koje se tiču jednog od najvažnijih perioda bosanske historije i državnosti, a vezane za lik i djelo kralja Tvrtka

Premijera i prvo reprizno izvođenje pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” najavljena je danas u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Ovaj historijski pozorišni spektakl, koji govori o životu velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, bit će izveden 7. i 8. jula u okviru festivala Baščaršijske noći u velikoj dvorani JU “Bosanski kulturni centar KS”.

Kako je kazao režiser predstave Dino Mustafić, rijetke su prilike kada na našim pozornicama imamo priliku gledati predstave koje se dotiču naše daleke prošlosti, koje se tiču jednog od najvažnijih perioda bosanske historije i državnosti, a vezane za lik i djelo kralja Tvrtka.

– Trudili smo se napraviti predstavu koja je historijska, ali istovremeno savremena. Kralj Tvrtko je bio velika historijska ličnost, koja je na žalost malo zastupljena u umjetničkim interpretacijama. Uzeli smo iz biografije kralja Tvrtka nekoliko zanimljivih i dramatičnih situacija u kojima je on odbranio suverenitet Bosne i ugarskog kralja, kada je bio rascijepljen između onoga što je bila njegova državnička dužnost i njegovog privatnog života – kazao je Mustafić.

Glumica Helena Vuković ističe da je rad na predstavio bio izuzetno edukativan, nakon čega je shvatila koliko je period srednjovjekovne Bosne nezastupljen u obrazovnom sistemu BiH.

– Obrazovni sistem ovom periodu ne pridaje dovoljno pažnje. Sve što sam saznala o srednjovjekovnoj Bosni i kralju Tvrtku je veoma zanimljivo i nadam se da će što veći broj ljudi pogledati našu predstavu, iako me malo strah da bi publika mogla pomisliti da je ovo suviše idealističko gledanje na taj period – navela je Vuković.

Predstava je rađena po romanu Jasmina Imamovića “Ljetopis o Kralju Tvrtku”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje