Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Historija bjekstava iz zatvora u BiH

Preuzmite sliku

Za bjeguncem Adnanom Šerakom policija i dalje traga. Raspisana je centralna potraga u koju su uključene sve policijske agencije u zemlji, kazao je za N1 policijski komesar Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, bez dodatnih detalja za medije.

Šerak se, nakon što mu je Kantonalni sud u Sarajevu odobrio prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog pokušaja ubistva, nije vratio sa sa dopusta. Kaznu je služio u zatvoru u Zenici. Ovo je samo jedan u nizu sličnih primjera u Bosni i Hercegovini. Praksa se ponavlja, a kakav je odgovor sistema?

Prošlo je mjesec dana otkako se – 22. oktobra – osuđenik Adnan Šerak sa dopusta trebao vratiti na izdržavanje kazne zatvora u Zenici. Policija za njim i dalje traga unutar granica Bosne i Hercegovine. Šerakov primjer posljednji je u nizu slučajeva koji je uzdrmao javnost i ‘otvorio’ nova/stara pitanja – kako je moguće da osuđenici za teška krivična djela koriste ‘privilegovane’ pogodnosti ili bježe iz strogo čuvanih zatvora. Samo ozbiljna analiza može dati odgovor – jesu li greške sistemske ili su to propusti pojedinaca, smatra advokat Vlado Adamović.

“Postoje ministarstva pravde, postoje tužilaštva, postoje sudovi koji bi se ozbiljno morali pozabaviti time – da ono što postaje javni problem, a javni problem je uočavanje da pojedine osobe za koje javnost smatra da ne bi trebale biti u sisemu pogodnosti to koriste – ipak dođu u tu poziciju, onda treba utvrditi gdje je zapravo, kako u narodu kažu – gdje je zapelo”, kaže Adamović.

U jednom drugom slučaju – bijegu Amela Sejfovića iz zatvora u Sarajevu tadašnji predsjednik kantonalnog sarajevskog suda, sada sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je o nefunkcionisanju sistema. U tom slučaju – ne sudskog, već zatvorskog. Za bjeguncem Sejfovićem intenzivno se tragalo osam dana. Pronađen je u mjestu Buci kod Visokog.

“S tim što je zaista bijeg pritvorenika Amela Sejfovića pokazao mnoge nedostatke u funkcionisanju samog sistema unutar KPZ Sarajevo. Mislim da je to već u nadležnosti Federalnog ministarstva pravde koje je dužno da vrši inspekcijsku kontrolu i utvrdi sve propuste. (Odgovornost?) Sama činjenica da je on pobjegao i na spektakularan način napustio pritvor upotrebljavajući vatreno oružje, dovodeći u životno pitanje veći broj lica, svakako da mora postojati”, ističe Jasmin Jahjaefendić, bivši predsjednik Kantonalnog Suda u Sarajevu.

A šta sve sistem omogućava? Odlaganje izdržavanja kazni zatvora zbog prebukiranosti, te uz pomoć raznih molbi sa spiskom raznovrsnih razloga – porodičnih, zdravstvenih, i drugih.

“Vrlo često sudovi to ne provjeravaju, ako i provjeravaju traže se vještačenja, ali vještaci ne rade pregled vas nego tih dokumenata i kažu – da, rekao je doktor da vi morate malo odmoriti i dobijete odlaganje zatvorske kazne ili morate da riješite materijalnu situaciju kući i niz drugih mogućnosti. Kada to iscrpite imate mogućnost da se dogovorite sa djelatnicima u odjeljenju zatvorske kazne da na neki način, kada vi dođete na izvršenje, ne bude mjesta u zatvoru pa se vratite i dobijete tako još nekoliko mjeseci. Imate mogućnost da dok idete u zatvor pobjegnete kao što ste imali slučaj u Foči”, podsjeća Renata Radić-Dragić, Centar za istraživačko novinarstvo.

Iz zatvora u Foči 2007. bježi osuđenik za ratne zločine Radovan Stanković – i to – tokom odvođenja na stomatološki pregled. Najtraženiji bjegunac – osuđenik skrivao se više od četiri godine. Uhapšen je 2012. i vraćen u fočanski zatvor na odsluženje kazne od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima. Javnost je ‘uzburkao’ još jedan bijeg osuđenika za ratne zločine. Dominik Ilijašević zvani Como osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima na području opšina Vareš i Kiseljak nije se predviđeni dan – septembra 2013. vratio sa dopusta od 25 dana u Kazneno-popravni zavod u Mostaru. A u prošlosti je bilo i pobuna – poput onih u zatvorskom odjelu u Ustikolini 2009. kada je nakon oružane pobune pobjeglo devet zatvorenika. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,