Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Historija BiH se pisala i na Žuči

Preuzmite sliku

Rijetko gdje sjećanja i uspomene na protekli rat naviru jedna za drugom kao na mjestima gdje su vođene najteže bitke za slobodu. Jedno od takvih mjesta je Žuč, lokacija gdje su vođene bitke prsa u prsa, gdje su krvlju najhrabrijih sinova zaliveni temelji države.

Baš na takvom mjestu Općina Novi Grad gradi Memorijalni kompleks sa brojnim sadržajima prilagođenim djeci, starijima, učenicima, veteranima, ali i domaćim i stranim posjetiocima. Do sada je završen Dom oslobodilaca koji iz dana u dan bilježi sve više posjeta, piše Oslobođenje.

“Iako je Skupština KS-a još 2006. donijela Odluku o usvajanju projekta Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995, gdje je jedan od potprojekata bio i Memorijalni kompleks brda Žuč, tek se počelo raditi 2013, kada je Općina Novi Grad sa načelnikom Semirom Efendićem na čelu izdvojila 20.000 KM za izradu idejnog rješenja. Odlučili smo da veći dio kompleksa bude na Golom brdu gdje je Općina kupila 86 duluma, za što je izdvojeno 370.000 KM. Komisija je odabrala idejno rješenje, urađen je izvedbeni projekat, te je odabrano rješenje. Sve aktivnosti je vodio Fond memorijala”, kaže Taib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad.

Navodi kako je Dom oslobodilaca koji je otvoren prije nekoliko mjeseci ulazna kapija u Fond memorijala. Pored restorana i smještajnih kapaciteta u ovom objektu je uređen i muzej sa stalnom postavkom na kojoj su vrijedno radili uposlenici Muzeja Sarajeva.

Preostalo je da se na Golom brdu uradi niz objekata, parking, ali i spomenik braniocima. I za ove radove je završen izvedbeni projekat, izdata je urbanistička saglasnost i čeka se građevinska dozvola. Procjena je da bi sve moglo koštati 6,5 miliona KM.

 • “Na ovoj lokaciji imamo problema sa infrastrukturom. Saobraćajna komunikacija je loša, a nema ni vode. Sve to moramo rješavati u narednom periodu”, dodao je Delalić i naglasio kako će na spomeničkom kompleksu brda Žuč biti ishodišne tačke do mjesta na kojima su poginuli heroji proteklog rata.

  Sljedeća faza će najvjerovatnije biti izgradnja spomenika Krila slobode, a nakon toga i muzejski dio, te autentična zaštita rovova. Kako je istakao Hamdija Dizdar, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad, u Domu oslobodilaca je prikazan ratni put Prve slavne i Druge viteške brigade.

  “Od Muzeja Sarajeva smo dobili historijsku podlogu, artefakte, svu muzeološku pripremu kako bi ova postavka bila urađena na profesionalan i ozbiljan način. Samo u posljednja dva mjeseca Memorijal je zabilježio oko 2.000 posjetilaca, a ljeti ih je bilo i više”, istakao je.

  Općina Novi Grad u okviru mogućnosti organizuje posjete osnovaca koji kontinuirano u okviru svojih historijskih sekcija ili drugim povodom dolaze kako bi razgledali postavku.

  Dolaze i porodice sa djecom, popiju kafu, čaj i pogledaju postavku. Ugostili smo i penzionere, te niz udruženja iz BiH. Organizovali smo nekoliko tribina, čitaonicu sa bibliotekom koja će se u narednom periodu dopunjavati knjigama sa ratnom tematikom.

  Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje se mogu vidjeti autentični eksponati i gdje se može dobiti pedagoška naobrazba, jer su na poslovima vodiča i kustosa angažovane stručne osobe. Razvili smo saradnju sa nekoliko institucija, među kojima su i Turistička zajednica KS-a, te Fond memorijala sa kojima razmjenjujemo informacije u vezi s posjetiocima koji žele da dođu, rekao je Dizdar. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje