Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hiljade građana potpisalo peticiju, na listi i prof.dr. Sebija Izetbegović: Cijeli slučaj ću prijaviti policiji, falsifikovali su moj potpis

Preuzmite sliku

U Tužilaštvo Bosne i Hercegovine upućena je krivična prijava protiv čelnih ljudi države, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Doktor Bakir Nakaš podnio je krivičnu prijavu u ime 24 građanina Bosne i Hercegovine protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Kao razlog je navedeno da u periodu od polovine septembra 2020. godine do polovine marta 2021.godine “nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva od virusa COVID-19, čime su povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine”.

Pored krivične prijave pokrenuta je i online peticija pod nazivom: 

TRAŽIMO ODGOVORNOST NADLEŽNIH POLITIČARA ZBOG KATASTROFALNIH POSLJEDICA COVID-19 PO GRAĐANE BIH

Peticiju je već poptisalo skoro dvije hiljade ljudi, a među potpisnicima je i  ime i prezime direktorice KCUS-a prof.dr. Sebije Izetbegović koju smo kontaktirali kako bi provjerili da li je zaista ona dala podršku Nakašu i drugima.

– Tu peticiju nikada nisam ni vidjela, a potovo ne potpisala. Radi se o neistini i falsifikatu. Cijeli slučaj ću prijaviti policiji, kazala je za Oslobođenje prof. dr. Izetbegović.

Pored očito lažnih potpisa, peticiju su zaista potpisali mnogi poznati građani BiH, Jasmila Žbanić, Damir Imamović, Boris Ler, Ermin Bravo i drugi. 

Prilikom potpisivanja peticije korisnici mogu obrazložiti zašto je podržavaju.

Ovo su neki od komentara:

– Ovu peticiju potpisujem jer sam izgubila supruga, potpisujem je jer sam svaki dan u strahu.

– Ne znam hoću li sutra moći!

– Izgubila sam svog dragog oca…

Veliki broj građana BiH koji su odselili iz svoje zemlje takođe je potpisao peticiju. Građani sve glasnije traže odgovornost nadležnih. Da li će ova tužba i peticija dati rezultate ili će nakon što se slegne prašina ostati još jedno mrtvo slovo na papiru, kako to obično biva reći će nam dani koji su ispred nas. Dani puni neizvjesnosti, straha od virusa, smrti.  (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,