Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hercegovina leglo kladionica, u Mostaru 1.000 ovisnika

Preuzmite sliku

Od svih evropskih zemalja Bosna i Hercegovina prednjači po broju kladionica, piše bh. novinska agencija Patria. To su pokazala nedavno objavljena istraživanja više relevantih institucija u zemlji i Evropi.

Stručnjaci upozoravaju da su kladionice veliki problem koji opterećava bosanskohercegovačko društo. Čak pola miliona ljudi u zemlji novac daje kladionicama. To je, okvirno, čak jedna četvrtina kompletnog stanovništva u BiH.

Uporedo, veliki broj kladionica u BiH služi samo za izvlačenje novca iz zemlje. Dug kladionica prema državi samo u Federaciji BiH na dan 31.10. 2014. godine prelazio je 25 miliona KM. Ovo je za agenciju Patria potvrđeno i u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Adisa Hamzić, portparolka Porezne uprave FBiH pojasnila je ranije za Patriu da vlasnici kladionica najčešće radnicima ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, što je dovelo do višemilionskog duga kladinoca prima BiH.

Raj za kladioničarske mešetare i pljačkanje građana i države u zemlji je Hercegovina. Kladionice koje se ubrajaju među najveće dužnike prema državi dolaze upravo iz Hercegovine. Prednjači Intersport d.o.o Mostar i Derby Bet Shop d.o.o Mostar.

Nada Matović, voditeljica grupe patoloških kockara kazala je za Večernji list da se Mostar pretvara u leglo ovisnosti o koci, jer u ovom gradu već sada živi oko 1.000 patoloških kockara.

Ona upozorava da se klade starci, djeca, muškarci, žene, a veliki je broj i slučajeva gdje su o kocki ovisne cijele porodice. U takvim porodicama najviše ispaštaju djeca, jer ih nervozni roditelji tuku nakon što izgube novac tokom klađenja.

Matović je upozorila da možda izgleda da je kocka zlatna koka države, ali će država ubudućnosti više uložiti u liječenje ovisnosti o koci nego što joj je prethodno bila dobit. Nadalje, upozorila je da je teže izliječiti ovisnost o koci nego ovisnost o alkoholu, prenosi Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,