Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Helikopter Oružanih snaga BiH od sinoć u akciji gašenja požara u Trebinju

Preuzmite sliku

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od večeras počeo je sa gašenjem požara u području zahvaćenom vatrom u Gradu Trebinju, javlja Anadolu Agency (AA).

Djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH trajat će dok vremenski uvjeti budu pogodni za akciju.

Ukoliko u tom razdoblju požar ne bude ugašen, helikopter OS BiH, nastavit će djelovanje u ranim jutarnjim satima. Razlog za ovakav plan angažiranja helikoptera u kasnim poslijepodnevnim satima je to jer je gašenje požara iz zraka mnogo efektivnije pri nižim temperaturama te se iz tog razloga čekalo sa angažiranjem istoga do večernjih sati“, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na ugroženom području i rejonu požarišta trenutačno je angažirano preko 40 pripadnika 3. pješačke bojne/4. pbr OS BiH sa pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara koji uspješno pružaju pomoć organima CZ i lokalnom stanovništvu.

OS BiH se nalaze u stalnoj pripravnosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažirane na pružanju pomoći u reagiranju na prirodne i druge nepogode i katastrofe, odnosno u svim ovakvim i sličnim izvanrednim situacijama tamo gdje to bude prijeko potrebno“, navdeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Predsjedništvo BiH je danas na vanrednoj sjednici donijelo odluku o angažovanju pripadnika, jedinica i resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe ili nesreće na području Grada Trebinja.

Oružane snage Bosne i Hercegovine će, zaključak je Predsjedništva BiH pružiti pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodnu nesreću u Gradu Trebinju na lokalizaciji i gašenju požara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje