Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Helikopter iz Republike Srpske gasi požar kod Jablanice, stanje dosta teško

Preuzmite sliku

Na području Jablanice, u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak je izbio novi požar. Nakon Komadinovog vrela, počelo je gorjeti na lokalitetu Plase iznad Donje Jablanice, a stanje na ovom požarištu danas je dosta teško, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

Na požarište je ponovo stigao helikopter Helikopterskog servisa bh. entiteta Republika Srpska, koji gasi požar iz zraka.

“Narod Jablanice se bori, mnogo ljudi je blizu i gase. Ovo je novi požar koji je najvjerovatnije nastao djelovanjem vjetra iz pravca Komadinovog vrela. Dole (op. a. Komadinovo vrelo) je trenutno mirno. Na Plasama ranije nikad nije gorjelo, veliko je područje koje je zahvatio plamen i bit će nam zaista teško“, rekao je Šabanović.

 • Kazao je i kako je danas stanje na požarištu, ipak, nešto bolje od jučerašnjeg.

  “Noću sve djeluje dramatičnije nego što stvarno jeste. Ovdje su danas sve raspoložive snage Općine Jablanica – općinski vatrogasci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jablanica, GSS, lovci, planirani, mještani“, istakao je Šabanović.

  Muhamed Begović je od jutros na požarištu. Pomaže vatrogascima pri gašenju. Kaže da je to dužnost svih građana.

 • “Došao sam sada kako bih se uvjerio da nema novih požara. Noć iza nas je bila preteška. Moj sin je do jutros u šest bio tu i gasio. Sa požarišta je otišao na posao. Ovo je sigurno najteži požar koji je ikada zadesio Jablanicu. Bit će preteško ovo ugasiti. Sigurno je da će se širiti dok je ovakvo vrijeme. Mora se djelovati iz zraka“, kazao je Begović.

  Helikopter Helikopterskog servisa RS-a i jučer je djelovao na ovom lokalitetu. Napravio je deset uzleta i gasio je u intervalu od 18.30 do 19.30 sati.

  Na području općine Jablanica na snazi je i Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima, koje je proglašeno 13. augusta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,