Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Heklanjem do potomstva: Kreativna Amira odlučila je na neobičan način prikupljati sredstva za vantjelesnu oplodnju

Preuzmite sliku

Amira Džafić iz Sarajeva na kreativan i nesvakidašnji način započela je prikupljanje sredstava za vantjelesnu oplodnju, kako bi se ostvarila u ulozi majke.

Naime, svoje vještine heklanja koje je naučila od svoje majke još kao djevojčica odlučila je iskoristiti tako što će praviti raznu odjeću i predmete koje prodaje preko svoje Facebook stranice “Heklanjem do potomstva“.

U ragovoru za Tuzlanski.ba Amira Džafić kaže da su reakcije ljudi na njenu ideju jako pozitivne.

Pomalo neobičan način da neko prikupi sredstva za vantjelesnu potpomognutu oplonju, kako ste se odlučili na ovoj korak i kakve su reakcije usljedile?

 • Heklanje je moj hobi, to me smiruje, to volim i to je jedna od stvari za koje smatram da nisam uzalud utrošila vrijeme. Razmišljala da probam napraviti par artikala i pokušam prodati. Nadala sam se da mogu za koju godinu prikupiti bar pola sredstava. Reakcije su bile itekako pozitivne, prvobitno od malog kruga bliskih prijatelja. Zahvalna sam mojoj divnoj prijateljici koja me motivisala sa nazivom stranice za koju sam mislila da nije adekvatna, a njoj je baš bilo pun pogodak.

  Koliko vam je novca potrebno da prikupite za ovaj poduhvat da li vlasti u BiH na bilo koji način pomažu vantjelesnu potpomognutu oplonju?

  Cijene su različite od individue do individue i od klinike do klinike. Meni su rekli da sama oplodnja košta 5.000 KM, a dodatno za terapije, nalaze i preglede  od 2.000 KM do 3.000 KM, što je oko 8.000 KM za cjelokupni proces.

 • Ja sam se raspitivala da li država refundira troškove i od drugih žena sam saznala da država finansira 50% troškova, ali imaju naravno svoje uslove. Naime, ja nemam prava na refundaciju jer 5 godina nisam na Zavodu za zdravstvo Kantona Sarajevo.

  Šta je to što nudite ljudima na svojoj FB stranici ‘heklanjem do potomstva’ i po kojim cijenama?

  Svi proizvodi su ručni radovi koji su unikatni, a ja se volim našaliti da svaki proizvod ima svoj feler. Uglavnom su to stvari za bebe poput dekica, čarapica, kapica, vestica, bodića i slično. Također izrađujem i ukrasne korpice koje mogu biti okrugle, u obliku srca ili bilo koji oblik koji neko želi.

 • Počela sam i sa izradom ženskih torbica i bit će uskoro novih artikala. Cijene moji artikala određuju kupci, a ne ja. Koliko neko može odvojiti iz svog imetka, toliko da. Meni je dovoljno da dobijem 1 KM preko uloženog materijala.

  Jesi li pristigle već prve neke narudžbe?

  Naravno, iznenađujuće mnogo. Strah me je da ću morati nekoga i odbiti, što svakako ne želim. Jako je lijep odziv i zahvalna sam svima neizmjerno na svaki vid podrške.

  Vaša stranica je za kratko vrijeme podijeljena među brojnim korisnicima društvenih mreža koji su na taj način iskazali vam podršku?

  Ja stvarno nemam komentara na dobrotu našeg naroda koji po ko zna koji put pokazuje da je tu za svog brata ili sestru u nekoj potrebi. Pozitivno sam iznenađena i hvala svakome ko se na bilo koji način odazvao, kazala je za Tuzlanski.ba Amira Džafić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje