Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

HDZ se odriče Del Vechia, ali ne i sestrinske stranke u BiH

Preuzmite sliku

Je li hrvatski ambasador Ivan Del Vechio na svoju ruku otišao na svečanost u Banju Luku povodom obilježavanja tzv. Dana Republike Srpske? I šta ga je nagnalo na to? Ako je pitati Del Vechia, njegova posjeta Banjoj Luci 9. januara nije sporan.

Ranije je dogovorio sastanak s predsjednikom tročlanog Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a koji je ujedno i predstavnik srpskog naroda u tom tijelu. No, kaže, nije učestvovao na svečanoj akademiji i mimohodu povodom praznika koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake.

Šefica diplomatije, ministrica Marija Pejčinović Burić (HDZ) pak odgovara da ambasador taj dan nije trebao otići u Banju Luku. Kaže, donio je pogrešnu procjenu i odluku.

„Kad sam vidjela fotografije iz Banje Luke, pomislila sam da je riječ o fotomontaži”, izjavila je za javnu televiziju.

Hrvatski HDZ je, od premijera do ministara, osudio događaj pa je ambasador pozvan u Zagreb i svaki se trenutak očekuje odluka o njegovoj smjeni. Što mu je ministrica jučer rekla, jutros nije želio otkriti novinarima.

„Kad je riječ o diplomatskim primanjima kakvih ima na stotine svake godine, ambasador ne mora unaprijed obavijestiti Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. Ali, bilo bi vrlo neobično da o ovom slučaju ambasador nije izvijestio, jer do sada hrvatski ambasadori nisu u tome učestvovali. Jer, Ustavni sud BiH je taj praznik RS proglasio neustavnim”, za Deutsche Welle komentira politički analitičar i bivši ambasador u Moskvi Božo Kovačević.

„Politika Milorada Dodika je politika dezintegracije BiH. A sve deklarativne izjave predstavnika hrvatske vlasti su suprotne, iako sadržaj politike nije uvijek u skladu s tim izjavama kojima je zajednički nazivnik integritet BiH. Dodik tvrdi upravo suprotno pa je krajnje neobično da je hrvatski ambasador tamo bio. Ali, obzirom na povlaštene odnose između HDZ-a i HDZ-a BiH nije isključeno da ambasador nije po stranačkoj liniji dobio instrukcije.”

Ne smije se zanemariti ni činjenica da je spornog dana u Banjoj Luci posmrtno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina na području Dalmacije. Zbog toga je još teže postupanja ambasadora protumačiti kao splet nesretnih okolnosti, budući da se radi o nekad istaknutom socijaldemokrati te iskusnom diplomatu s menadžerskim i vojnim iskustvom. Radio je čak i kao predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova, a za učešće u Domovinskom ratu primio je nekoliko odlikovanja. Različite vlade nisu imale primjedbi na njegove ambasadorske mandate.

Veliki dio hrvatskih građana, kažimo to istine radi, u Republici Srpskoj vide sve ono protiv čega su se borili devedesetih godina i malo njih će iskazati simpatije prema tom entitetu. Ipak, čini se da će prešutno pronaći opravdanje za saradnju Hrvata i Srba u BiH, prvenstveno zbog utiska o lošem položaju bosanskohercegovačkih Hrvata. Taj stav podržava i Plenkovićeva vlada kao temelj za izmjenu izbornog sistema BiH. Je li ovaj događaj dokaz da su Srbi i Hrvati u BiH saveznici protiv Bošnjaka? Jesu, odgovara Kovačević pa ipak postavlja liniju razgraničenja:

„Sama prisutnost Dragana Čovića (HDZ BiH) na svečanosti govori o tome. Ne može se reći izričito Hrvati, već je HDZ BiH trenutni saveznik s Dodikom. Razlog je taj jer očekuje podršku njegove stranke da se promijeni izborni zakon.”

Valja podsjetiti i da je i sam Del Vechio ogledalo stavove svojih šefova razočaranih što je za predstavnika hrvatskog naroda u BiH izabran Željko Komšić, za kojeg smatra da nema legitimitet, a ne Dragan Čović.

„S obzirom na to da je ambasador Del Vechio prisustvovao obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, postavlja se pitanje učestvuje li Hrvatska u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?” riječi su s kojima je Komšić uzvratio Zagrebu preko portala Index.hr.

Vodi li ova saradnja prema trećem entitetu u BiH, opciji koja se sve češće spominje i u Hrvatskoj, posebno nakon što je Sabor donio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH? I kakva bi uloga Zagreba mogla biti u tome? Taj se put za službenu hrvatsku politiku čini malo vjerovatnim, s obzirom na stav Evropske unije.

„U kojoj je mjeri ovaj događaj korak bliže ostvarivanju tog cilja, teško je reći. To je politika HDZ-a BiH. S obzirom na to da su svi diplomati relevantnih zemalja, osim Rusije, ignorisali taj poziv, vjerovatno će Hrvatska biti na stanovit način izolirana. Ta gesta Čovića i ambasadora Del Vechia mogla bi biti protumačena kao znak namjere da se BiH i dalje dezintegriše”, odgovara Kovačević.

DZ je, ponovimo, jednoglasno osudio, gotovo otpisao, ambasadora Del Vechia. Ministar odbrane Damir Krstičević njegov je potez nazvao sramotnim i istaknuo:

„Ja to nikad ne bih napravio.”

„Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved novinarima.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izgledna HDZ-ova kandidatkinja za nove predsjedničke izbore, osuđuje odlikovanje Slavka Lisice. Novinarska pitanja o ambasadoru preusmjerava na resorno ministarstvo. Ipak, niko, pa čak ni šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković, nije najavio promjenu odnosa s HDZ-om BiH. Osuda poteza Dragana Čovića izostala je.

„Iskustvo pokazuje da, što god HDZ u Hrvatskoj napravi, to ne može pokolebati njegove biračko tijelo. HDZ ne krije da je HDZ BiH sestrinska stranka. HDZ i premijer Andrej Plenković u potpunosti su, do sada, podržavali politiku HDZ-a BiH. Kada su ih novinar pitali kako komentiraju to što je Čović bio na svečanosti, odgovorili su da je HDZ BiH autonomna stranka i da, ako je to za stranku korisno, onda je i u redu da je on tamo bio. No, nisu odgovorili na pitanje podržavaju li hrvatska Vlada i HDZ takvo shvaćanje koristi za HDZ BiH”, naglašava Kovačević u razgovoru za Deutsche Welle (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,