Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

HDZ predložio zakon kojim bi se i u ličnu kartu upisivala nacionalnost

Preuzmite sliku

Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o upisu u lična dokumenta pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima.

Pošto je u zahtjevu, koji je upućen prije dva dana, naveden hitni postupak o ovom zakonskom prijedlogu ne bi trebalo da bude rasprave.

“Ovim zakonom reguliše se upis podataka o pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, a bez diskriminacije se odnosi i na muškarce i na žene”, navodi se između ostalog u ovom zakonskom prijedlogu.

Zakonom bi se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetna lica to bi radili roditelji, izjasnio u ovlaštenoj matičnoj kancelariji da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda – Srbin, Hrvat ili Bošnjak, neke nacionalne manjine ili pripada grupi ostalih.

Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu, odnosno na svaki dokument po želji pojedinca.

“Primjetno je da se institut pripadnosti naroda ili pripadnosti nacionalnoj manjini zloupotrebljava i vrlo često stvara probleme. Ovim zakonom bi to pitanje bilo regulisano i otklonila bi se mogućnost zloupotrebe“, naveo je Lovrinović, pojašnjavajući razloge donošenja ovog zakona.

On je rekao da za sprovođenje ovog zakona nisu potrebna posebna sredstva, da zakon ima ustavni osnov, a da je, prema načelima, zakon utemeljen jer je “osnovna odredba Ustava BiH konstitutivnost i ravnopravnost konstitutivnih naroda, koja se najkonkretnije ogleda u primjeni Izbornog zakona BiH”, te u primjeni ustavnih odredaba o zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda i ostalih pri zapošljavanju u tijelima vlasti, javnim preduzećima i institucijama na svim nivoima vlasti. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,