Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

HDZ o neredima u Mostaru: Prošlo je vrijeme kada se preko navijača izražavalo nacionalno opredjeljenje

Preuzmite sliku

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osudio je navijački vandalizam koji se u noći sa subote na nedjelju dogodio u Mostaru, poručivši pritom kako u gradu vrhunskih sportista nema mjesta nasilju i govoru mržnje.

Mostarski HDZ BiH osudio je i pojedine interpretacije tog događaja, te zlorabu incidenta u svrhu političke promocije.

“Očito komentari dva bošnjačka člana predsjedništva nisu urodila plodom kako je očekivano, pa sada bošnjačka politika traži bilo kakav događaj kojeg mogu iskoristiti kao temelj za tezu o latentnom nacionalnom sukobu”, saopćeno je iz GO HDZ BiH Mostar.

“Ono što nedostaje u ovoj konstrukciji kao što je nedostajalo i u svim drugim u posljednjih mjeseca dana plasiranim teorijama jesu organizirani akteri sa agendom odnosno sukobljene ili zaraćene strane koje imaju cilj. Ne vjerujemo da iko normalan može željeti, a pogotovo pokrenuti ili voditi rat danas, a još smo više uvjereni da navijačke skupine ne mogu biti pokretač nacionalnih sukoba danas”, navodi se dalje u priopćenju.

U mostarskom HDZ-u BiH smatraju kako je prošlo vrijeme kada se “preko organiziranih navijačkih skupina izražavalo nacionalno opredjeljenje”.

Iz HDZ-a BiH poručuju da “ako se želi sistemski riješiti pitanje navijačkih nereda onda se mora objektivno sagledati stvarno stanje, a ne paušalno iznositi poluinformacije i time svjesno štititi ili opravdavati podobne pojedince ili određene skupine, a osuđivati one druge”.

Pritom su pozdravili aktivnosti nadležnih institucija, prije svega MUP-a HNŽ-a, na poduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju okolnosti i utvrđivanja odgovornosti “onih koji su odlučili na ovakav način ispoljavati energiju na štetu svih žitelja Mostara”.

“Potrebno je utvrditi sve okolnosti koje su dovele do ovog i sličnih događaja kao i stvoriti preduvjete za preventivno djelovanje i sprječavanje ponavljanja sličnih događaja. Kvaliteta života i sigurnost žitelja grada Mostara mora biti imperativ svih koji obnašaju javne funkcije, a ne dezinformiranje, stvaranje razdora i narušavanje prilike koju grad Mostar danas ima s dr. Mariom Kordićem”, stoji u priopćenju GO HDZ BiH Mostar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,