Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

HDZ BiH i SDA u Mostaru rješavaju ključna pitanja oko vlasti

Preuzmite sliku

Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA na današnjem sastanku u Mostaru trebalo bi da razgovaraju o funkcionisanju vlasti na svim nivoima vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči sastanka da vjeruje da će danas u Mostaru biti otvorena sva ključna pitanja – od Hercegovačko-neretvanskog kantona do funkcionisanja svih nivoa vlasti i glavnih reformi.

Čović je rekao da nije napravljen kvalitetan mehanizam koji bi vezao partnere u BiH, već se odluke na svim nivoima donose pojedinačno tako da to nisu koalicije i klasična partnerstva, već nužda zbog čega takvu praksu treba mijenjati.

Čović je izjavio da od današnjeg razgovora sa SDA zavisi dinamika svih budućih sastanaka sa predstavnicima drugih stranaka, pri čemu nije htio spekulisati ko će činiti novu proširenu većinu.

On je napomenuo da uvažava partnerstvo sa SDA, s tim da ga žele pretvarati i u strateško ako se bude dalo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da bi današnji sastanak sa HDZ-om trebalo da bude novi impuls i da doprinese rješavanju određenih nesporazuma na nivou Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH /FBiH/.

“Kada je riječ o federalnoj Vladi, tragaćemo za novom koalicijom, jer nam je potrebno 50 ruku u Parlamentu FBiH, pa će to biti dvije glavne teme. Kada je riječ o SBB-u i sastanci sa Čovićem, oni se nikada nisu održavali bez prethodnih dogovora sa mnom”, rekao je Izetbegović za medije nakon sastanka Kolegijuma SDA u Sarajevu.

On je dodao da SBB jeste alternativa, ali i da je to slučaj sa onima koji prihvataju evropski put BiH i koji žele dati doprinos ubrzanom reformskom procesu i prestanku jalovih konflikata u BiH.

Sastanak predstavnika HDZ-a i SDA biće održan u zgradi HDZ-a u Mostaru, a izjave za medije najavljene su za 13.30. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: