Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Harmonizacija sudske prakse u fokusu Pravosudnog foruma za BiH

Preuzmite sliku

Peta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu (BiH), koja će se održavati danas i sutra u Mostaru, okupit će predstavnike Ustavnog suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i redovnih sudova kako bi razgovarali o harmonizaciji sudske prakse u BiH.

Konferenciju pod nazivom “Harmonizacija sudske prakse u Bosni i Hercegovini – predstavljanje Izvještaja o primjeni standarda zaštite prava iz čl. II/3.b) i II/3.f) Ustava BiH, tj. čl. 3. i 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i jedinstvene Baze sudske prakse” organizuju Ustavni sud BiH, AIRE centar Program za Zapadni Balkan i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Na konferenciji će biti predstavljen izvještaj o praksi sudova u BiH u pogledu prava na privatni i porodični život, dom i prepisku te praksi sudova u pogledu prava lica da ne bude podvrgnuto mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako su naveli, zaštita ovih prava pokazala se važnom u vrijeme pandemije covid-19, ali i u periodima migrantskih kretanja, kada je povećana mogućnost pokretanja postupaka zbog povrede ovih prava. Izvještaj nudi pregled relevantne sudske prakse u ovoj oblasti kao smjernicu domaćim sudovima za njihovo dalje postupanje.

Tokom drugog dana konferencije bit će predstavljena Baza sudske prakse koja sadrži više od 2000 sentenci (pravnih stajališta) sa pratećim odlukama najviših sudova u BiH. Baza će omogućiti transparentnije, efikasnije i efektivnije upravljanje predmetima koji su značajni za sudsku praksu u BiH. Baza je namijenjena sudijama, a bit će dostupna i cjelokupnoj pravosudnoj zajednici i građanima u BiH.

“Ujednačena sudska praksa osigurava jednakost građana pred zakonom, pravnu sigurnost, viši nivo zaštite ljudskih prava, čime se ostvaruje princip vladavine prava čemu teži svaka demokratska država. Zbog toga je neophodno da svi sudovi imaju pristup pravnim stajalištima koja će slijediti i primjenjivati prilikom donošenja svojih odluka”, stoji u saopćenju.

Izjave za novinare bit će upriličene u četvrtak, 18. novembra, u 9.30 sati u Hotelu Mepas, a medijima će se obratiti Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, zatim Matt Field, britanski ambasador i Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje