Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Haris Vranić: Podaci pokazuju povećan broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo

Preuzmite sliku

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je da najnoviji epidemiološki podaci pokazuju povećan broj novozaraženih koronavirusom u KS-u, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razlog današnjeg obraćanja je usložena epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo. Epidemiološki podaci pokazuju povećan broj novozaraženih, što bi nam moglo ukazivati da možda ulazimo u treći val epidemiološkog pogoršanja COVID-19”, kazao je Vranić.

Pozvao je građane da se uključe u borbu protiv pandemije COVID-19 zajedno sa institucijama Kantona Sarajevo.

“Trenutno je u Općoj bolnici smješteno 127 pacijenata od COVID-19, a kapacitet je 104 kreveta. U Kliničkom centru imamo trenutno 144 bolesnika, od toga je devet na respiratoru. Kapaciteti Opće bolnice su potpuno popunjeni, tako da će Klinički centar u narednom periodu morati preuzeti ostale pacijente koji se budu javljali”, rekao je Vranić te dodao:

“U posljednjih pet dana može se jasno uočiti da je porast novozaraženih. Prije pet dana smo imali 178 pozitivnih, dok jutros imamo 358. Do sada je umrlo 502 naših sugrađana, to je više nego alarmantno. Došli smo do skoro pet hiljada umrlih u BiH, i to ukazuje da imamo veliki problem sa COVID-19 u pogledu liječenja i zbrinjavanja. Naše medicinsko osoblje je na izmaku snaga. Tako da se ne postavlja pitanje samo bonličkih kapaciteta nego i ospkrbljivanja bolničkih kapaciteta”, kazao je Vranić.

Apelovao je na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer je to jedini način smanjenja novozaraženih.

“Znamo da je u okruženju počela masovna vakcinacija, i mi smo jedini ostali da nemamo vakcinisanih i da nismo nabavili vakcine, što je ogromna odgovornost državnog nivoa”, kazao je Vranić.

Istakao je da je Kantona Sarajevo samostalno rezervisao vakcine AstraZeneca i da je u pregovorima oko vakcine Sputnik V.

Napomenuo je i da u narednom periodu planiraju otvaranje škola ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Mi idemo u pravcu otvaranja škola zbog toga što svi parametri pokazuju da djeca, prvenstveno u osnovnim školama, nisu vektori prenošenja zaraze. Mi u narednom periodu kao vlada razmišljamo o potpunom otvaranju škola za osnovce, a za srednju školu ćemo još vidjeti”, rekao je Vranić.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,