Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Haos na granicama BiH i Hrvatske zbog novih uredbi

Preuzmite sliku

Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao haos zbog novih uredbi Hrvatske, koje su najavljene juče. Kolone prevoznika sežu i do 10 kilometara, javlja N1.

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu privrednicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

– Hrvatska je donijela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gdje su neki granični prelazi ostali visjeti u zraku, jer na tim putevima, novom kategorizacijom, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona” pojasnio je Egrlić.

On je rekao da to znači da prevozničke kompanije iz BiH koje prometuju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći ići na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim zemljopisnim položajima da im je daleko ići na druge prelaze.

Radi se o prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Egrlić je dodao da odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vrijeme, odnosno prave dodatne kilometre, da bi se mogli uključiti u putne komunikacije, kojima mogu prometovati kroz Hrvatsku.

Hrvatska je 20. maja donijela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavilo je pomoć našim privrednicima, a prema riječima ministrice Bisere Turković uspostavljeni su kontakti sa hrvatskom stranom o ovom pitanju i očekuje se da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje.

Pravilnikom su najviše pogođeni privrednici iz USK, posebno sa područja Velike Kladuše, Cazina Bužima i Bosanske Krupe, koji koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.

– Sa područja ove četiri općine oko 200 privrednih subjekata koristi tranzitni put preko graničnog prijelaza Maljevac. Samo s područja općine Velika Kladuša godišnje se realizira oko 4.900 izvoza i 5.600 uvoza sa kamionima čija masa prelazi 7,5 tona, što će zbog dužine puta i vremena čekanja dodatno povećati troškove za oko 2,6 miliona KM godišnje za privrednike iz Velike Kladuše, naveli su iz privrednog udruženja Pozitiv.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,