Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hanjalić: Promjene vremena utiču na starije i hronične bolesnike

Preuzmite sliku

U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata najviše su se javili pacijenti s problemima probavnog trakta, neurološkim smetnjama, te tegobama kardiovaskularnog sistema, a ukupan broj pacijenata nije bio povećan u odnosu na prethodne dane – potvrdili su Feni iz ovog Zavoda.

– Obzirom na vremenske promjene, promjene u atmosferskom pritisku i promjeni temperature zraka najosjetljivije kategorije pacijenata su prije svega stariji i hronični bolesnici koji već imaju oštećen krvožilni sistem, koji imaju ostećene disajne puteve te koštano-mišićni sistem – kazala je Feni specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prim dr. Jasmina Hanjalić.

Naglasila je da im se zbog promjene vremena češće javljaju bolesnici s bolovima u kičmi, zglobovima i drugim dijelovima koštano-mišićnog sistema. Javljaju se i pacijenti s vrtoglavicom, varijacijama krvnog pritiska, a jedan broj pacijenata se javlja s tegobama disajnih puteva i to s hroničnim bronhitisom ili astmom.

Prim dr. Hanjalić je napomenula da nije zanemarljiv ni broj ljudi koji se jave zbog temperature i simptoma sličnih gripi.

– Takvih pacijenata je nešto manji broj nego prethodnih godina, ali ih ima i oni se uglavnom javljaju u noćnim satima. To su većinom osobe mlađe životne dobi koje nisu vakcinisane, nemaju zaštitu protiv aktualnog virusa u našoj sredini, a to je tip A. Uglavnom, takvim pacijentima dajemo simptomatsku terapiju protiv temperature i savjetujemo kako dalje da se liječe – pojasnila je.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporučuju svim pacijentima, a prije svega onima koji imaju narušeno zdravlje, da obavezno vode računa o redovnom uzimanju lijekova, jer je to jedini način da kontrolišu već postojeću bolest.

– Pacijenti treba da kontrolišu svoj krvni pritisak, da eventualno korigiraju terapiju ako dođe do njegovog povećanja ili smanjenja. U tom slučaju mogu malo smanjiti iii povećati dozu lijeka. Pacijenti trebaju da vode računa o ishrani, odnosno oni pacijenti koji imaju probleme s povećanim šećerom u krvi da izbjegavaju šećere, premasnu i preslanu hranu, jer sve to negativno utiče i na krvožilni sistem i na metabolizam šećera – istakla je prim dr Hanjalić.

Pacijentima koji imaju probleme s koštano-mišićnim sistemima, iz Hitne pomoći savjetuju da ovih dana obavljaju samo lakše fizičke aktivnosti, da se odmaraju što je moguće više i češće, a pacijentima koji imaju problema s disanjem, uz redovnu terapiju, savjetuje se da što češće borave na svježem zraku. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje