Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Han: Status kandidata nije besplatan ručak

Preuzmite sliku

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Sarajevu da su rijetke prilike kada se okupi 13, 14 stranaka.

“Razgovarlo se i postoji spremnost da se okupimo i da pričamo cijelu noć”, rekao je Han i dodao da je došao u Sarajevo da ohrabri lidere u njihovim nastojanjima da se približe EU.

Na nekih 50- tak pitanja nije odgovoreno, a na političarima je da pronađu rješenje, rekao je Han. “Ako nisu u stanju onda će i naša reakcija da kasni”, ponovio je Han.

Do sada nismo ništa dobili, samo obećanja, ali sada očekujemo konkretne rezultate, upozorio je Han na preskonferenciji u Sarajevu.

Očekujemo akcize i strategiju

Od mene je zatraženo da osiguram povlašten status za BiH, ali status kandidata nije besplatan ručak, rekao je Han i naglasio da se mora raditi na izgradnji povjerenja među narodima i povjerenja drugih.

U septembru se Žan Klod Junker u obraćanju dotakao  proširenja, podsjetio je Han I najavio da će se sljedeće godine održati samit koji je posvećen proširenju. To su značajne prilike za vas, istako je Han. BiH ih mora iskotistiti inače će kaskati za svim drugim zemljama u regionu.

Apelovao je na lidere da se drže onog što su potpisali 2014. godine.

“Ja sam ovdje kako bih govorio o činjenicama. U ovom trenutku nismo napredovali. Ono što je bitno, rezultati, oni su izostali”, ponovio je Han i dodao da ako nema akciza strategije i upitnika, onda nema ničega.

To sam jasno rekao i nje to samo moje viđenje, nego i drugih u EU. Meni treba jednoglasna odluka svih 28 zemalja članica EU da krenemo naredni korak, podsjetio je Han.

Na pitanje novinara kada će upitnik, Han je odgovorio da ga stalo uvjeravaju skoro. “Kao da je neka omiljena riječ. Tražimo konkretan rezultat”, naglasio je.

Na pitanje da li je ostavaren pomak nakon susreta sa liderima Han je odgovorio da je proveo sat i po sa 13 političkih subjekata što je bilo nedovoljno i dodao da sada ima zajedničko razumijevanje da rezultati moraju doći sada i odmah.

Nije da nisam optimista, nisam ni pesimista. Realan sam, sačekaćemo, rekao je Han. Nije prvi put da iz BiH kasne, naviknut sam na to,istakao je Han i ponovio da je prenio svoju vrlo jasnu poruku: Nema više vremena ni za kakve izgovore.

Mnoge druge zemlje imaju složene sisteme, ali sve je to dio sazrijevanja. Da se bavite promjenama. Za sva pitanja koja se tiču EU ova zemlja mora naučiti kako će komunicirati sa EU, rekao je Han.Ako nisu mogući kompromisi onda nema ni članstva u EU, zaključio je Han.

Moram reći da mi govorimo ovdje o evropskim vrijednostima koje su jako važne za buduće korake evroatlantskih integracija, rekao je Han odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu Dragana Čovića, (HDZ BiH) da je spreman da zaustavi evropski put nakon presude hercegovačkoj šestorki.

“Evropske vrijednosti podrazumijevaju poštivanje odluka suda. Svako od nas je iskusio nezadovoljstvo nekim odlukama suda”, rekao je Han i dodao da bez temeljnog razumijevanja nema napretka. “Kao evropski političar ne komentarišem presudu sudova. I za druge bi bilo dobro da isto čine, ponovio je Han.

Treba gledati naprijed i vidjeti kako organizovati strukturu i napredak BiH, riječi su komesara za proširenje Johanesa Hana. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje