Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Halilagić: Vlada TK opredijeljena da se svim kapacitetima suprotstavi korupciji

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Muamer Šljivić, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ukazuju još jednom na neophodnost intenzivne i kontinuirane borbe protiv tog malignog društvenog poremećaja.

Kako navode u saopćenju, suprotno općem mišljenju korupcija, u svim svojim pojavnim oblicima, prisutna je u svim državama i društvenim sistemima, a ne samo ili isključivo bosanskohercegovačkom. Koruptivni elementi su pokazali izuzetnu rezistentnost i otpornost na sve pokušaje iskorijenjivanja ili barem ublažavanja posljedica koje proizvode u svim segmentima jednog uređenog sistema. Međutim, ovaj i ovakav utjecaj ne smije djelovati obeshrabrujuće na zdrave segmente našeg društva čak naprotiv treba da umnogostruči napore koje je potrebno poduzimati u permanentnoj borbi sa svim oblicima koruptivnog djelovanja.

-Uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, te nedavnim imenovanjem sekretara ovog izuzetno značajnog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona pokazala je svoju opredijeljenost da se svim svojim kapacitetima suprotstavi ovoj negativnoj društvenoj pojavi. S tim u vezi Ured preuzima sve značajniju poziciju na mapi relevantnih faktora u ovoj borbi – ističe premijer Halilagić.

Sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Muamer Šljivić ističe njihovu potpunu posvećenost jedinoj i isključivoj zadaći, a koja će se jačanjem Ureda dodatno intenzivirati, te usmjeravati prema neuralgičnim tačkama i područjima na kojima će ostvarivati što vidljivije rezultate.

-Prioritet u radu Ureda predstavlja nadzor nad provođenjem Zakona o prijavljivanju porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu te će po njegovoj implementaciji jasno ukazati na pravac svog djelovanja i “u što snažno vjerujemo, dodatno stimulisati daljnje korake u ovoj borbi – stav je Šljivića.

Vlada Tuzlanskog kantona i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK pozivaju sve građane da prijave svaki oblik korupcionog djelovanja sa kojima se susreću u svakodnevnom životu bez obzira o kom segmentu se radilo, te na taj način daju i vlastiti doprinos u borbi koja je, ili bi morala biti, zajednički interes.

Usvajanjem konvencije protiv korupcije na Generalnoj skupštini UN-a 2003. godine, 9. decembar se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

U saopćenju iz Vlade TK građani se pozivaju da učestvuju u anonimnoj anketi u svrhu prikupljanja informacija o percepciji građana TK o prisustvu korupcije u društvu. Prikupljene informacije će se koristiti za planiranje aktivnosti na polju sprečavanje korupcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje