Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Halilagić: Nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana

Preuzmite sliku

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

Cvijeće je položeno na partizanskim spomen obilježjima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti premijer Kantona Irfan Halilagić je sa ministrima prisustvovao Svečanoj akademiji koju su, na temu „Ne fašizmu, bitka koja traje“ ovom prigodom organizirali SABNOR TK I UABNOR Grada Tuzla.

U svom prisutnim gostima, premijer Halilagić je osim podsjećanja na historijske činjenice iz historije Bosne i Hercegovine istakao:

„Nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, jer je u odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima. Ovome svjedoči i kompleks spomenika na Slanoj Banji gdje smo položili cvijeće i odali počast. Tu, na jednom malom prostoru, posloženi jedan pored drugog, spomenici poginulim braniteljima u ratovima 1941-45. i 1992-95. zajedno svjedoče jednoj ideji i opredjeljenju antifašizma kojeg njegujemo na ovim prostorima. Oni svjedoče da su tekovine današnje Europe od 1941. do 1945. godine, ali i od 1992. do 1995. godine branjene su i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i historijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Sa antifašizmom kao idealom, bosanskohercegovački narodi su dali veliki prilog pobjedi antifašističke koalicije u II svjetskom ratu, ali i Odbrambeno oslobodilačkom ratu 90-tih godina. Upravo odatle crpi se i ideja današnje svečanosti, a to je „NE FAŠIZMU – BITKA KOJA TRAJE“.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Halilagića činili su ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje