Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Halilagić: Autocesta Tuzla-Orašje će na najkraći mogući način povezati TK sa EU

Preuzmite sliku

Svečanom obilježavanju Dana Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine danas je prisustvovala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Kako se moglo čuti u protekle 23 godine u Brčkom je postignut visok stepen multietničke i multikonfesionalne tolerancije i uvažavanja, ali što je isto tako veoma važno i visok stepen privrednog i cjelokupnog ekonomskog napretka, saopćeno je iz Vlade TK.

U razgovorima sa zvaničnicima Brčko Distrikta, premijer Halilagić je istaknuo da je Brčko koheziona tačka Bosne i Hercegovine, te da će to oslikati i čvorište autocesta koje će se praviti na području Distrikta.

– Brčko kao Distrikt, ne pripada niti jednom entitetu, te je samim tim područje gdje država Bosna i Hercegovina mora biti najjača i najprisutnija. To je naša zajednička tačka, mjesto ukrštanja i susretanja, a to će najslikovitije, kada se izgradi, pokazati čvorište dvije autoceste, jedne koja vodi od Tuzle preko Brčkog do Orašja, a druge koja vodi od Bijeljine do Banjaluke – kazao je premijer Halilagić apostrofirajući značaj bliže i jače saradnje regiona Tuzle i Brčkog, koji su i kroz historiju bili naslonjeni jedan na drugog, kako geografski, tako i u ekonomskom smislu.

– U narednom periodu jedan od naših prioriteta je bolja putna povezanost ova dva grada, što je preduslov za brži i intenzivniji razvoj cjelokupne sjeveroistočne Bosne i Hercegovine – rekao je premijer Halilagić i dodao da se u narednom periodu mora jačati i institucionalni okvir, saradnja administrativnih jedinica kao temelj bržeg i sinhronizovanog djelovanja u budućnosti.

– U narednom periodu moramo zajednički lobirati kod nadležnih institucija da se zadrži dinamika intenzivnih aktivnosti Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, kao i svih drugih relevantnih subjekata koji se bave cestovnom infrastrukturom, a u vezi realizacije projekta autoceste Tuzla-Orašje, koja na najkraći mogući način povezuje Tuzlanski kanton sa Europskom unijom, ali i Brčko sa Sarajevom, glavnim gradom Bosne i Hercegovine – naglasio je premijer Halilagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,