Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hafiz Sulejman Bugari u CD-u: Otvorite tekući račun kod Boga (VIDEO)

Preuzmite sliku

Hafiz Sulejman Bugari gostovao je sinoć u Centralnom dnevniku FACE TV-a gdje je govorio, između ostalog, o religiji i životu u Bosni i Hercegovini, kao i o dobru, zlu pesimizmu i brojnim drugim temama.

– Ima onih koji su možda tijelom u BiH, a bićem nisu tu. Kao da se ne obaziru šta se dešava oko njih. A ima onih koji tijelom nisu ovdje, ali su svojom dušom i bićem tu, rekao je Bugari na početku razgovora.

Nakon što je pročitao nekoliko rečenica koje je napisao, kako je istakao, inspirisan voditeljem Senadom Hadžifejzovićem, Bugari se osvrnuo na mržnju prema drugim i drugačijim.

– Otkud nekome pravo da vrijeđa drugog i drugačijeg. Nama je data zadaća da dijelimo dobro koje imamo, a ne da jedni drugima nešto namećemo, istakao je Bugari dodavši da treba govoriti dobrim dijelima

Bugari je govorio i o religiji tokom vremena komunizma tokom kojeg je, kako tvrdi, bio maltretiran jer je vjernik.

– Vjera u komunizmu nije bila “cool” čega se danas mnogi srame priznati. U džamiju si smio ići, ali onako kao dedo, u penziji. Međutim, mlad čovjek u to vrijeme, bio on musliman, katolik ili pravoslavac, nije želio praktikovati vjeru, rekao je Bugari istakavši da je komunizam imao i dobrih strana poput ulaganje u obrazovanje.

Na pitanje Hadžifejzovića ima li kakvu molitvu, ili savjet za bh. političare koji bi trebali imati odgovornost prema narodu, Bugari je odgovorio:

– Mi smo kao vjernici obavezni da molimo za pretpostavljene, odnosno za njihov popravak, jer, kako je rekao Božiji poslanik, njihov popravak je i vaš popravak. U drugoj predaji stoji kakvi ste vi, takve će vam Gospodar postaviti pretpostavljene. Moramo krenuti od sebe lično. Ako želiš da dadneš savjet pretpostavljenom, onda ga daješ svojim radom i djelovanjem, a ne samo pričom. A taj koji je na vlasti mora biti svjestan da mu je od velike važnosti da izabere sebi savjetnika. Ne onoga koji će biti poslušan, nego koji će drugačije da misli i otvoreno da mu kaže šta nije dobro.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,