Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hadžiomerović: Svemirski program je ogroman iskorak za BiH

Preuzmite sliku

Sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA) naredne četiri godine bit će u BiH, a po riječima direktora te asocijacije Anesa Hadžiomerovića, svemirski program ima veliki značaj i predstavlja ogroman iskorak za BiH.

 • Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope čine zemlje iz regiona, i to Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, zajedno s BiH, a da će sjedište Asocijacije biti u Bosni i Hercegovini odlučio je Upravni odbor SESA.

  – SESA je nastala iz težnje o nekoj saradnji jer smo shvatili da smo dosta jači kada sarađujemo i kad dijelimo svoju tehnologiju i iskustva nego kad se pojedinačno razvijamo. Rezultat toga je i nastao stvaranjem SESA-e- kaže Hadžiomerović.

  Dodaje kako je početkom naredne godine planirano i lansiranje satelita u svemir.

  – Jedni od glavnih ciljeva SESA-e su promocija i aktivnosti u svemirskom programu gdje planiramo početkom iduće godine, zahvaljujući našim partnerima- Indijskoj svemirskoj agenciji, da lansiramo satelit u svemir. Pored toga što će raditi određene funkcije, dali smo na maštu i mališanima da budu dio ovog svemirskog programa, i to djeci predškolskog odgoja, vrtića, i osnovnih škola – kazao je.

  Pojasnio je kako su otvorili javni poziv “Pošaljimo dječiju maštu u svemir” kako bi djeca mogla da nacrtaju nešto i da pošalju te fotografije.

 • – Odaziv djece bio je neočekivano velik i sve fotografije će biti pohranjene u satelit koji će biti poslan u orbitu i kružiti oko planete. Kako se ova aktivnost provodi u BiH, tako se provodi i u ostalim zemljama članicama SESA-e- naglasio je Hadžiomerović.

  Po njegovim riječima, svemirski program je veliki korak za BiH.

  – Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope je od velikog značaja za BiH. Dakle, mi kao BiH nismo dovoljno jaki da odgovorimo izazovima i “velikim igračima”, ali na ovaj način, kada se ujedinilo pet zemalja, a planiramo i proširenje na još neke zemlje, dijelimo svu našu tehnologiju i probleme.

  Napomenuo je kako svi rade na volonterskoj bazi i da je ovo njihov prvi korak, prvenstveno zahvaljujući velikodušnosti Indijske svemirske agencije koja povodom 75 godina postojanja šalje 75 satelita u svemir, dakle tri rakete po 25 satelita, a jedan od tih satelita su poklonili SESA-i.

 • Hadžiomerović ističe kako očekuju dalju saradnju s Indijskom svemirskom agencijom, te da je tu i Evropska svemirska agencija s kojom žele sarađivati, kao i sa ostalim članicama. U planu im je i postavljanje zemaljskih stanica.

  – Bosni i Hercegovini je ovo ogroman iskorak jer trenutno nemamo ništa vezano za svemirski program. Upravo zbog toga želimo pored ovih naših aktivnosti da postavimo zemaljske stanice u ovih pet zemalja članica SESA-e zato što je područje Balkana veoma dobro za prelet satelita, ali nema zemaljskih stanica i antena za komunikaciju sa njima i na ovaj način kada postavimo zemaljske stanice, odnosno antene i kada se one uvežu bit će “‘open source” za sve naučnike i istraživače koji žele da saznaju nešto više i da potpuno besplatno komuniciraju sa našim i drugim satelitima – poručio je Hadžiomerović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje