Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hadžikadiću stižu brojne poruke podrške: Idemo dalje, borba za promjenu se nastavlja!

Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres bio je nezavisni kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema dosadašnjim prebrojanim glasovima Hadžikadić je dobio blizu 50.000 glasova.

Iako nije uspio ostvariti svoj cilj ulaskom u Predsjedništvo BiH, Mirsad Hadžikadić nakon izbora dobio je brojne poruke podrške u kojima se između ostaloga, navodi da ne odustaje, da ostane u BiH osnuje stranku s kojom će se za dvije godine pojaviti na narednim izborima.

“Ove izbore 50.00 glasova, na narednim to će da bude 200.000” navodi se u jednom od komentara na njegovoj Facebook stranici putem koje redovno komunicira sa svojim simpatizerima.

“Vi ste razlog zbog čega ne želim napustiti Bosnu i Hercegovinu. S vama na političkoj sceni ova zemlja ima neku nadu” – navodi se također u jednom od komentara.

Mnogi su Hadžikadiću pisali kako nikada ranije nisu bili politički aktivne osobe ali navode kako su spremni pridružiti se njegovoj ideji i Platformi za progres.

Današnjom objavom na Facebook stranici Mirsada Hadžikadića u najmanju ruku zagolicana je mašta građana.

Idemo dalje, borba za promjenu se nastavlja! Ne odlazimo, ne pakujemo kofere. Sutra ćemo opet imati program Uživo na Facebook-u od 20.15 sati.

“Propustili smo priliku da nas vodi neko kvalitetan samo zato što nije zelen, nije crven, nije bio u zatvoru, nema zaposlenu svu nesposobnu familiju u svim postojećim i izmišljenim institucijama, nije pokrao od nas milione i grickao hljeb gledajući nas gladne.”

 • Dr. Hadžikadić ovime je nagovijestio da bi moglo doći do ideje formiranja nove stranke u BiH ne čijem će čelu biti vjerovatno upravo Hadžikadić.

  Nakon što objavljenih izborih rezultata za članove Predsjedništva BiH, dr. Hadžikadić je za medije kazao:

  „Mislim da bi rezultat bio i bolji da ljudi iz straha nisu glasali za neke druge opcije. Činjenica je da sam nezavisni kandidat, da nismo imali organizaciju na terenu kao što stranke imaju. Nismo imali pristup medijima kao što su ostali imali i u tom smislu, izvanredan rezultat. Volio bih da postoji kao neka platforma za progres kao krovna organizacija koja će okupiti oko sebe stranke koje misle isto. Ali sudeći po rezultatima i razjedinjenosti ljevice i centra, mislim da je jedina opcija da dajemo priliku mladima i da pokrenem političku opciju onih koji nisu potrošeni u tom smislu.” -navodi Hadžikadić.

  Hoće li izborni rezultat od skoro 50.000 glasova biti dovoljan motiv dr. Hadžikadiću da se okuša ponovo za dvije godine u nekoj drugoj formi, vrijeme će pokazati.

 • Mirsad Hadžikadić: Osnivač i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

  Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

  Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

  Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje