Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hadžifejzović: “Da nije bilo TV programa 2. maja Izetbegović bi bio ubijen” (VIDEO)

Gost emisije Pressing na N1 bio je jedno od najpoznatijih TV lica, Senad Hadžifejzović, koji je između ostalog kazao da je nakon okončanja rata u BiH bio žrtva aktivne politike i međunarodne zajednice, koji su ga smijenili sa pozicije direktora i urednika BHRT-a, odnosno Televizije Bosne i Hercegovine.

Kada će se odjaviti rat, kojeg je najavio 1992. godine jedno je od pitanja koje mu je uputio Amir Zukić.

Logičan je odgovor. Rat koji sam najavio nikada ga nisam odjavio. Ovo je i dalje rat. Odjavit ću ga kada uđemo u NATO. Postoji opasnost da onda počne novi. Biće tu dosta lomova, pogledajte Crnu Goru samo“, pojasnio je.

Drugog maja 1992. godine, Senad Hadžifejzović je kako kaže “spasio živote Aliji Izetbegoviću i Draganu Kukanjcu”, koji su bili u bazi u Lukavici, praktično kidnapovani.

“Te noći sam bio siguran, 100 posto, i danas sam siguran da te noći nije bilo tog TV prenosa, Izetbegović bi bio ubijen, kao i general Kukanjac. Njihova ubistva bi odgovarala mnogim Srbima i mnogim Bošnjacima“, siguran je Hadžifejzović.

Pamte me po tome, najviše. Mnoge vrijedne stvari sam uradio i prije i poslije. Kada me neko hvali, to mi više znači. Tu noć sam imao nevjerovatnu koncentraciju. Počeo sam Dnevnik u tri popodne. Vodili smo program uživo pet sati. Spremao sam se za odjavu, i 18 sekundi prije kraja Izetbegović se javio“, prisjeća se Hadžifejzović.

Izetbegović se javio iz kasarne u Lukavici. Preko telefona je napravljen kontakt. Jedini način komunikacije između Predsjedništva i Izetbetovića je bio TV program. Ja sam bio tada tehnički posrednik. Moj komandant, kidnapuje mog predsjednika. General Đurđevac je bio moj general“, dodao je.

Drugog maja nisam spasio samo Izetbegovića, nego i Kukanjca. A smijenjen sam na način koji ni Kafka ne bi smislio. Kada sam smijenjen 2000. godine nuđene su mi funkcije koje nisam volio. Senad Hadžifejzović se smjenjuje sa pozicije dirkektora i urednika BHRT-a na vlastiti zahtjev je stajalo u rješenju. To je apsurdnost situacije. Postoji li idiot koji zahtjeva sopstvenu smjenu?“, riječi su Senada Hadžifejzovića za kojeg su govorili da ratni novinar ne može voditi Dnevnik u miru.

Danas je na sceni politika izjednačavanja žrtava, i svega ostalog. U toj smjeni, kaže, bilo je puno razloga političkih da se smijeni, ali i Međunarodna zajednica je imala prste u tome.

Međunarodna zajednica je u OBN uložila 20 miliona dolara. TV BiH je obnovljena poslije rata, i bez ikakvih para je spržen OBN i taj međunarodni projekat. To je razlog da me Međunarodna zajednica smijeni. Mi smo bili objektivni, odmah smo otišli u Beograd, Zagreb, na Kosovo. Mi smo smijenili SDA i SDP. Senad Hadžifejzović

Dodao je da su te stranke na koncu smijenile njega sa čela BHRT-a, odnosno Televizije Bosne i Hercegovine.

Trebalo je skinuti nekoga ko je je simbol. To je bio početak smjena ljudi, a za neke bi ja potpisao smjenu. Vrlo riskantno je bilo, pojasnio je Hadžifejzović.

Da li je imao razgovor sa Alijom Izetbegovićem?

Jednom sam bio sa Izetbegovićem. Na jednom okupljanju. Bilo je zanimljivo slušati šta mu je Tuđiman o meni govorio. Ja sam Izetbegovićem nikada nisam normalan intervju“, dodao je.

Zašto niko nije odgovarao za huškanje na zločine?

Kemal Kurspahić je napisao knjigu o tome. Posvetio se onome što je Dnevnik. Niko nije napravio ozbiljnu analizu toga. Volio bih da sam to napravio. da se vidi ono što su samo neki vidjeli. Volio bih da se vidi da sam potpuno jasno razdvajao Srbe i četnike. I danas ih razdvajam. Hrvate i ustaše, Bošnjake i balije. Volio bih da se neko pozabavi s tim i da imamo jasnu sliku“, ističe Hadžifejzović.

Velike pozitivne vijesti traju dan i manje, istakao je Hadžifejzović u Pressingu, a “pojedini tvrde da je Hadžifejzović karijeru izgradio na ratu i žrtvama“.

Zamisli kretena koji kaže on je napravio karijeru u ratu. Zamisli da gdje god da se mrdneš da te gađaju. Poginula su 52 moja prijatelja. To je karijera? To je za idiote karijera? Za materijale, imamo apsurdnu situacije. U ratu televizija BiH nije imala struju. Imali smo agregat i sijalicu od 100 wati. Meni su Dnevnike snimali moji prijatelji. Arhiv TV BiH je snimljen u privatnoj režiji. Priča o autorskim pravima je besmislena. Svako od nas nakon pet godina ima pravo da sa svojim Dnevnikom radi šta god hoće. Ta televizija treba da pita mene može li koristiti taj materijal“, jasan je Hadžifejzović po tom pitanju.

X Ray – rubrika kratka pitanja i kratki odgovori:

Novinarski i životni uzor: Nemam uzora, ali da nekoga ne povrijedim, samo sam imao sreću da su me učila velika novinarska imena i nevjerovatni ljudi. Životni, svako treba da bude svoj i živi život kako ga treba živjeti.

Ko je najveći novinar ex-Yu noviarstva: Oni su u novinarima.

Senad nakon Senada: Jedan kojeg sam učio si ti (Amir Zukić, op.a).

Josip Broz Tito: Ja sam još nejgov pionir.

Alija Izetbegović: Prerano je pisati knjigu o njemu
Bakir Izetbegović: O njemu treba napisati knjigu.
Fahrudin Radončić: I o njemu isto treba napisati knjigu.
Haris Silajdžić: Njega bih ja trebao da pravo intervjuišem. Vrijeme je da da životni intervju Senadu.
Željko Komšić: Nešto je prokockao ovim izlaskom uiz vlasti.
Zlatko Lagumdžija: Taj je prokockao nas.
Milorad Dodik: Taj će prokockati sebe i RS.
Dragan Čović: Više ga cijene nego što vrijedi.
Aleksandar Vučić: Dva lica.
Tomislav Nikolić: Jedno lice, Toma Grobar, četnik, vojvoda…To sam mu i rekao.
Kolinda Grabar-Kitarović: Slab sam na plavuše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje