Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Gudeljević: Do kraja aprila očekuje se značajnija nabavka Pfizer/BioNTech i AstraZeneca vakcina

Preuzmite sliku

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da se do kraja aprila očekuje nabavka značajnijeg broja doza Pfizer/BioNtech vakcine koje će za zemlje Zapadnog Balkana biti alocirane iz Austrije, kao i 380.000 doza AstraZeneca vakcine od Poljske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gudeljević je učestvovala online u radu koordinacijskog sastanka posvećenog odgovoru na COVID-19 u BiH, na kojem su prisustvovali i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovine Ingrid Macdonald, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u BiH, Fabio Scano i Rownak Khan, kao i predstavnici nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je rekla da su shodno nadležnostima u sektoru zdravstva, institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH izradile planove vakcinacije u kojima su definirane prioritetne skupine, dinamika i ostali elementi procesa imunizacije.

Gudeljević je navela i da “nažalost, BiH trenutno raspolaže sa minimalnom količinom cjepiva protiv koronavirusa, koje su osigurane putem donacija prijateljskih zemalja ili su dobijene putem mehanizma COVAX”.

“Prema službenim informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo, do kraja maja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak još 82.400 doza AstraZeneca vakcina, a u drugom kvartalu ove godine će uslijediti nova alokacija Pfizer/BioNTech vakcina za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 100.620 doza“, dodala je Gudeljević.

Gudeljević je saopštila i da Bosna i Hercegovina očekuje značajne količine vakcina iz EU mehanizmu pod nazivom “EU za zdravlje”, u okviru kojeg su iskazane potrebe za 892.000 doza vakcina.

U prvim nabavama u okviru navedenog mehanizma, a do kraja aprila, očekuje se nabavka značajnijeg broja doza BioNTech/Pfizer vakcina koje će za zemlje Zapadnog Balkana biti alocirane iz Austrije, kao i 380.000 doza AstraZeneca vakcina od Poljske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,