Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

GSS Sarajevo: Završena akcija, dvoje planinara prevezeno helikopterom na KCUS

Preuzmite sliku

Iz GSS Sarajevo je saopćeno da je završena akcija spašavanja planinara koji je danas na Bjelašnici zatrpala lavina. Podsjećamo, planinari nisu smrtno stradali, te su se sami uspjeli izvući iz snijega.

Dva helikoptera EUFOR-a prevezli dvije unesrećene osobe

Spasilačke službe su stigle kako bi unesrećenima pružili pomoć i izvršili evakuaciju. Helikopterom EUFOR-a je evakuisana jedna unesrećena osoba koja je prevezena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, dok je drugi helikopter ostao na terenu.

– U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do unerećenih, te izvršili procjenu i zbrinjavanje povreda. S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na licu mjesta.

Vezano | Lavina na Bjelašnici zatrpala tri planinara, u toku akcija spašavanja

I pored nepovoljnih vremenskih prilika na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera sa unesrećenim je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar deset minuta dva helikoptera sa dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo – saopćeno je iz GSS Sarajevo.

Treći planinar nije povrijeđen, te će tu osobu spasioci GSS Sarajevo evakuisati kopnenim putem.

Kako je iz GSS Sarajevo navedeno, podršku su im pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo kao i Operativni centar MUP KS, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,