Utorak, 17. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Grupa od 135 migranata izmještena na lokaciju Vučjak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona počelo je s provedbom Odluke Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica na lokaciju Vučjak.

Policijski službenici već su transportovali grupu od 135 migranata, koji su nelegalno boravili u privatnim smještajima, u središtu Bihaća.

– Ovo radimo s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije u Bihaću, tako da smo već prvu grupu migranata izmjestili na Vučjak. U toku dana nastavljamo s tim aktivnostima i nadam se da ćemo danas i sutra na Vučjak smjestiti i sve ljude koji su boravili oko Privremenog prihvatnog centra “Bira”. Na Vučjaku su obezbijeđeni šatori, voda, prehrambeni obroci i medicinska pomoć tim ljudima – riječi su ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Nermina Kljajića.

On se osvrnuo i na incidentne situacije u posljednjih nekoliko dana u Bihaću, te istakao maksimalnu pripremljenost i fokusiranost pripadnika policije na održavanje sigurnosne situacije pod kontrolom.

– Policijski službenici postupaju profesionalno i sve držimo pod kontrolom. Angažovani su svi raspoloživi policajci, uključujući i Jedinicu za podršku. Posebno smo skoncentrisani da transport ljudi do Vučjaka prođe bez ikakvih problema, te da na toj lokaciji ne dođe ni do kakvih konfliktih situacija – dodao je Kljajić.

Iz gradske organizacije Crvenog križa potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak.

– Za sada je postavljeno šest šatora, obezbijeđena voda i hrana. Medicinski timovi će se odmah staviti na raspolaganje, a pokušat ćemo tim ljudima obezbijediti i ostale neophodne uslove za human smještaj i boravak na Vučjaku. Svi volonteri Crvenog križa su već nekoliko dana tamo i rade punim intenzitetom – riječi su predsjednika Crvenog križa Grada Bihaća, Abdulaha Budimlića.

Ponovljeno je da će na novodređenu lokaciju u Bihaću biti izmješteni svi migranti izbjeglice, koji su dosada boravili po privatnim smještajima, oko Prihvatnog centra “Bira”, te po napuštenim objektima i javnim površinama u gradu. To je zapravo početak realizacije plana izmještanja svih migranata i izbjeglica iz središta grada, odnosno zatvaranja “Bire” u razumnom vremenskom roku. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,