Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grupa građana protestirala ispred zgrade Predsjedništva BiH

Preuzmite sliku

Grupa građana okupila se danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu i protestirala zbog aktuelne situacije u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori skupa su poručili da je ovo način da se resorne vlasti u državi i međunarodna zajednica pozovu na djelovanje i odgovornost.

Jedan od zahtjeva demonstranata je da Predsjedništvo BiH formira tijelo za koordinaciju nevladinih organizacija kako bi se uspostavio stvarni, a ne deklarativni, kontakt s građanima.

“Potpisali ste ANP, zovite NATO na Drinu“, “Hoćemo u Europu, nećemo u Rusiju“, “Europe where are you?“, “Hoćemo vladavinu prava, nećemo harmonike i ucjene“, “Podrivanje državnih institucija je krivično djelo, “Nema pregovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu“, “Nema pregovora o Zakonu o negiranju genocida“, neke su od poruka koje su demonstranti istakli na transparentima.

Protesti “Buđenje građana“ ranije su održani i ispred Ureda visokog predstavnika (OHR), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Europske unije, Parlamentarne skupštine BiH te Suda i Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje