Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grlić-Radman: Hrvatska se snažno zalaže za stabilnu i funkcionalnu BiH

Preuzmite sliku

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman posjetio je mostarsko Sveučilište, gdje se susreo sa upravom, a potom i održao predavanje o temi “25 godina Daytona“. Predavanje su zainteresovani mogli pratiti i putem videolinka na zvaničnoj stranici Sveučilišta.

Rektor Zoran Tomić zahvalio je Grlić-Radmanu na posjeti, kazavši da ustanova na čijem je čelu “sa akademske strane“ pomno prati sve procese u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarano je i o dosadašnjoj saradnji vlasti u Hrvatskoj i Sveučilišta, odnosni o pomoći razvoju naše ustanove od strane Hrvatske i budućim planovima. Bez 250 profesora koji iz Hrvatske dolaze predavati u Mostar i novca koji hrvatske vlasti izdvajaju za Sveučilište, ne bismo bili to što danas jesmo, a jesmo jedna od najboljih obrazovnih institucija u zemlji“, rekao je Tomić.

Grlić-Radman je izrazio zadovoljstvo viješću da na Sveučilištu Mostar danas studira i 1.500 studenata iz Hrvatske, kao i da ova institucija uživa ugled i izvan granica Bosne i Hercegovine.

“Drago mi je čuti da se na Svaučilištu predaje na hrvatskom jeziku, kao i da je riječ o multikulturalnoj instituciji. Današnje predavanje za mene je predstavljalo čast, prije svega, jer se Hrvatska snažno zalaže i za rad Sveučilišta u Mostaru, pomažući pri raznim projektima“, rekao je Grlić-Radman.

Dodao je i kako je studentima prenio znanja o svemu što je Hrvatska od početka učinila na implementaciji Dejtonskog sporazuma, kao i da je susjedna država od početka zagovornik stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

“Danas je jako važno da se odgovori duhu Daytona, odnosno da se on ne derogira na štetu nekog od konstitutivnih naroda. Snažno se zalažemo i za provedbu presuda Ustavnog suda BiH. Predsjedništvo BiH zamišljeno je da bude odraz volje konstitutivnih naroda, što danas nažalost nije slučaj“, ustvrdio je Grlić-Radman.

Rekao je i da je u interesu Bosne i Hercegovine korektan dogovor predstavnika svih naroda, te da se u ovoj zemlji svi moraju osjećati kao svoji na svome. Smatra i da se Izborni zakon hitno mora mijenjati kako bi se izbjegla dalja diskriminacija Hrvata, te da je o tome nedavno otvoreno razgovarano na sastancima u Zagrebu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje